Trwa ładowanie...

Zmiany dotyczące nalewek. Wchodzą w życie za dwa miesiące

Nowe przepisy regulują, jaki napój alkoholowy można nazwać nalewką. Oznacza to, że już niedługo z półek sklepowych znikną produkty, które miały z nalewkami niewiele wspólnego. W sierpniu kończy się kres przejściowy dla producentów.

Zmiany dotyczą nalewek Zmiany dotyczą nalewek Źródło: PAP, fot: Tytus Żmijewski
d2p6kq8
d2p6kq8

W lutym w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wprowadziło zmiany w zakresie informowania konsumentów o napojach alkoholowych. Nowe regulacje dotyczą między innymi zasad umieszczania nazwy „nalewka” na etykietach napojów spirytusowych oraz obowiązku podawania faktycznej zawartości alkoholu w trunkach serwowanych w barach i restauracjach.

Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

19 sierpnia kończy się okres przejściowy, dający przedsiębiorcom czas na dostosowanie się do nowych zasad etykietowania. Napojom alkoholowym, które zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzenia i noszą nazwę "nalewka" mimo niespełnienia nowych wymogów, pozwolono pozostać w sprzedaży aż do wyczerpania zapasów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Ochrona terminu „nalewka”

W przepisach unijnych dotyczących oznaczania napojów spirytusowych nie ma terminu „nalewka”. Jest to nazwa charakterystyczna dla Polski, a konsumenci kojarzą ją z określonym typem alkoholu. Nalewki są tradycyjnymi polskimi trunkami, które powstają na bazie alkoholu etylowego z surowców rolniczych. Kluczowym etapem produkcji nalewek jest maceracja roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, a także kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoce w alkoholu etylowym, co nadaje napojowi szczególne właściwości aromatyczne.

d2p6kq8

Żeby nalewką była nalewką

Aby chronić renomę terminu „nalewka”, rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadza kryteria, które muszą zostać spełnione, aby napój spirytusowy mógł nosić nazwę „nalewka”:

  • Tradycyjne metody produkcji nalewek wykluczają możliwość dodawania barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich.
  • Przepisy określają minimalny czas trwania procesu maceracji, biorąc pod uwagę specyfikę poszczególnych surowców.
  • Określenie „nalewka” można uzupełnić nazwą dominującego smaku, który pochodzi z użytego w procesie maceracji surowca. Na przykład, nalewka wiśniowa powstaje, gdy do produkcji wykorzystano wiśnie, które nadały trunkowi swój smak podczas odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu.

Informowanie o napojach alkoholowych w gastronomii

Nowe rozporządzenie wprowadza obowiązek podawania rzeczywistej zawartości alkoholu w napojach sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Zasada ta dotyczy napojów o zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% objętościowych.

Dzięki temu konsumenci będą mogli dokonywać świadomych wyborów ze względu na zawartość alkoholu. Warto zaznaczyć, że obowiązek ten nie dotyczy drinków i koktajli przygotowywanych na miejscu na życzenie klienta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2p6kq8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p6kq8