Zmiany na stoiskach z owcami i warzywami. Wchodzą w życie 1 stycznia
Od 1 stycznia 2025 roku w życie wchodzą nowe przepisy regulujące znakowanie świeżych owoców, warzyw oraz niektórych przetworów. Poznaj szczegóły kluczowych zmian i ich wpływu na rynek.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje o konieczności stosowania odpowiednich przepisów przy sprzedaży świeżych owoców i warzyw. Nowe prawo, obowiązujące od stycznia 2025 roku, dotyczy także przetworów i bananów oraz wskazuje konieczność przestrzegania unijnych i krajowych regulacji dotyczących znakowania żywności.
Na mocy Rozporządzenia Delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 oraz Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2023/2430, wprowadzone zostaną nowe normy handlowe. Uchylone zostaną niektóre wcześniejsze przepisy, co ma na celu ujednolicenie standardów w całym sektorze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Wigilię wolne czy do pracy? Oni chcieliby wcześniej świętować
Wytyczne dotyczące etykietowania
Nowe regulacje nakładają obowiązek umieszczania szczegółowych danych na etykietach, które muszą być czytelne i widoczne dla konsumenta. Wskazane jest unikanie określeń typu „najwyższa jakość” czy „premium”, które nie odpowiadają rzeczywistej klasy produktu.
Kluczowe wymagania:
- Informacje o pochodzeniu muszą być wyraźnie widoczne.
- Na etykietach muszą znajdować się dane dotyczące klasy produktu, jego wielkości i odmiany.
- Dodatkowe oznakowanie jakościowe jest dopuszczalne tylko w ramach ustalonych norm.
Odpowiedzialność za zgodność
Przedsiębiorcy są odpowiedzialni za rzetelne i jasne oznakowanie wprowadzanych na rynek produktów spożywczych, zgodnie z wymaganiami prawnymi. To oni muszą zapewnić, że konsument ma dostęp do informacji pozwalających uniknąć wprowadzenia w błąd.
Nowe przepisy wprowadzają konieczność dostosowania się do bardziej restrykcyjnych norm, co ma na celu zwiększenie ochrony konsumentów oraz poprawę przejrzystości na rynku spożywczym. Detaliści muszą być świadomi tych wymogów i przygotować swoje etykiety do nowych standardów.