Trwa ładowanie...

Cztery jagodzianki warte tyle, co jeden obiad. "To najdroższa jagodzianka, jaką jadłam"

Pani Beata nigdy wcześniej nie zapłaciła tyle za jagodziankę. Jak twierdzi, zorientowała się przy kasie, nie przyszło jej do głowy, że jedna bułka z jagodami może tyle kosztować.

Cztery jagodzianki warte tyle, co jeden obiad. "To najdroższa jagodzianka, jaką jadłam"
d3wqzmk
d3wqzmk

Przez dziejesie przesyłacie nam paragony z miejscowości wakacyjnych. Wynika z nich, że wielokrotnie byliście zaskoczeni rachunkami, które dostaliście za obiad. - Ceny oszalały - skwitował pan Robert, któremu w Juracie za obiad dla dwóch osób, rybę z dodatkami, przyszło zapłacić niemal 200 złotych, choć należy podkreślić, że w jego rachunku 33 zł to koszt piwa i drinka.

Inni z kolei przesyłają dowody, że mówienie o nadmorskiej drożyźnie jest przesadzone. - Obiad dla 2 osób dorosłych i 2 dzieci plus kompot dla dzieci to koszt 87 zł. Porcje są duże i spokojnie można się najeść - dzieliła się swoimi wrażeniami z Chłapowa pani Aneta.

Tym razem będzie jednak nie o obiedzie, ale cenie wakacyjnego przysmaku - jagodzianek. Z rachunku, jaki trafił do redakcji, wynika, że cena jednej jagodzianki wynosiła 9 zł. - To najdroższa jagodzianka, jaką jadłam - zastrzega pani Beata.

Obejrzyj: Drożyzna nad morzem. Jak nie dać się naciąć?

Jak twierdzi, nie spodziewała się ceny, którą podała ekspedientka, ale zapłaciła, bo było jej niezręcznie. - Za cztery jagodzianki zapłaciłam jak za niezgorszy posiłek - dodała. Zastrzega, że nie była to żadna kawiarnia, a piekarnia.

Z paragonu wynika, że zakup został dokonany na warszawskim Wilanowie, który nie słynie z najniższych cen. 9 zł może jednak robić wrażenie.

d3wqzmk

Jak pisaliśmy w ubiegłym roku, rozstrzał cen jagodzianek jest naprawdę duży. Po części to efekt tego, że do prawdziwych jagodzianek wcale nie są dodawane jagody, lecz inne, tańsze owoce, zwłaszcza borówki, do tego bywa, że dokładane są skórki jabłek i substancje żelujące.

Czytaj: Obiad w nadmorskiej smażalni ryb za 200 zł. "Ceny są z kosmosu, a będzie jeszcze drożej"

- Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że jak coś jest bardzo tanie, to nie może być najwyższego lotu. Jeżeli jest bardzo niska cena, to jest mało prawdopodobne, że przy kosztach, które stale rosną, to będzie produkt naturalny - wyjaśniał nam prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP Leszek Truskolawski.

O smaku jagodzianek pani Beata nie wspomina, ale pozostaje mieć nadzieję, że dostała drożdżówkę z prawdziwymi jagodami.

Od kilku tygodni, odkąd opisaliśmy, ile kosztuje posiłek dla dwóch osób w smażalni w nadbałtyckim kurorcie, przysyłacie nam swoje paragony i dzielicie się spostrzeżeniami na temat cen. Zachęcamy, byście robili to nadal - jeśli coś was poruszyło, zdenerwowało albo wręcz przeciwnie, ucieszyło, podsyłajcie nam zdjęcia na na #dziejesie.

d3wqzmk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wqzmk