Tak powstaje kebab!
Jeśli często jesz kebab musisz zobaczyć jak się go produkuje, jeśli się boisz go jeść zobacz, że nie ma czego. Wirtualna Polska krok po kroku pokazuje jak wygląda produkcja kebabu w jednej z największych fabryk "naszego nowego narodowego dania". Musisz to zobaczyć, aby potem móc to jeść.
20.09.2011 | aktual.: 21.09.2011 17:18
Kebab w liczbach:
* 20 ton - dzienna produkcja kebabu w największej w Polsce fabryce
* 7 ton - dzienna produkcja kebabu w MBM Zakłady Mięsne Maho
* 150 *- liczba działających w Polsce fabryk kebabu, jednak nawet 50 proc. z nich produkuje przysmak w szarej strefie
* *ok. 100 gram - tyle mięsa znajduje się w jednym kebabie sprzedawanym w budce
* 6 proc. - tylu Polaków uważa kebab i kuchnię arabską za swoją ulubioną (badanie MAKRO Cash & Carry)
* 3 mld zł *- na tyle szacowany jest rynek kebabu w Polsce
* *1991 - w tym roku w Poznaniu uruchomioną pierwszą w Polsce budkę z kebabem (inne źródła podają, że pierwsze kebaby już w latach 80. sprzedawano w Sopocie)