Brytyjczycy jak Polacy w PRL. Zmiany na półkach ze słodyczami
Skok cen kakao wymusza korekty receptur i rozmiarów słodyczy. Znane batony w Wielkiej Brytanii otrzymują etykiety "o smaku czekoladowym", jak w czasach PRL w Polsce, a część marek ogranicza gramaturę mimo wyższych cen detalicznych.
Ceny kakao na światowych rynkach wzrosły o ok. 230 proc. od 2023 r., a w styczniu tona surowca sięgnęła równowartości 8,20 funta za kilogram. Jak podaje portal dlahandlu.pl za "Daily Mail", producent batonów Club i Penguin zmienił polewę, aby obniżyć koszty. Zgodnie z przepisami produkty muszą być teraz oznaczane jako "chocolate flavoured".
Właściciel McVitie’s, koncern Pladis, utrzymuje, że testy sensoryczne potwierdziły porównywalny smak nowej polewy. Firma argumentuje, że modyfikacje pozwalają utrzymać stabilny poziom cen. W Polsce wydaje się to nie do pomyślenia, żeby popularne brandy słodyczy tak robiły.
Król mebli z Sulęcina. Liczył na szybki zarobek. Puściły mu nerwy
Na rynku widoczna jest także shrinkflacja. Quality Street, Cadbury Roses i Terry’s Chocolate Orange zmniejszyły opakowania o kilka procent, przy wzroście cen detalicznych o 25–33 proc. Tło stanowią susze i ekstremalne zjawiska pogodowe w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które ograniczyły podaż kakao.
Mimo presji kosztowej perspektywy popytu pozostają dodatnie. Według raportu Wedla, do 2025 r. wartość rynku słodyczy czekoladowych może przekroczyć 124 mld euro, a w cztery lata sprzedaż globalnie wzrosnąć o blisko 20 proc. Spadek konsumpcji o ok. 1 proc. rocznie w Europie i USA kompensują rosnące rynki Indii i Chin - czytamy na dlahandlu.pl.
Co z cenami kakao na świecie?
Podwyżki cen czekolady były wynikiem gwałtownego wzrostu cen kakao na światowych rynkach. Na przełomie 2024 i 2025 r. za ziarna kakaowca trzeba było zapłacić rekordową kwotę - 12 tys. dolarów za tonę.
W ostatnich dniach poznaliśmy dane dotyczące przerobu surowców kakaowych w Europie. Wynika z nich, że produkcja spadła o 4,8 proc., co – jak zauważył Marcin Słowiński w rozmowie z WP Finanse – jest wynikiem lepszym od oczekiwanych dwucyfrowych spadków. Według eksperta to sygnał, że konsumpcja słodyczy czekoladowych na rynku europejskim pozostaje stabilna mimo wcześniejszych zawirowań cenowych.
Z kolei Maciej Herman, dyrektor zarządzający Wedla, zwracał uwagę, że ceny kakao ustabilizowały się w ostatnim czasie w przedziale 4–5,5 tys. funtów za tonę. Jak podkreśla, jeśli poziom ten się utrzyma, to ceny gotowych wyrobów czekoladowych nie powinny już rosnąć tak gwałtownie jak w minionym roku.
Źródło: dlahandlu.pl, WP Finanse