Ceny żywności w kwietniu wzrosły o 0,2‑0,3 proc. - Świetlik z IERiGŻ
13.05. Warszawa (PAP) - W kwietniu ceny żywności wzrosły o 0,2-0,3 proc. w porównaniu z marcem - poinformowała PAP Krystyna Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem, w miesiącach wakacyjnych...
13.05.2010 | aktual.: 13.05.2010 13:23
13.05. Warszawa (PAP) - W kwietniu ceny żywności wzrosły o 0,2-0,3 proc. w porównaniu z marcem - poinformowała PAP Krystyna Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem, w miesiącach wakacyjnych żywność potanieje o ok.3 proc.
"W kwietniu żywność podrożała w ujęciu miesięcznym o 0,2-0,3 proc., był więc to wzrost zbliżony do marca" - powiedziała w czwartek w rozmowie z PAP Świetlik.
Z danych GUS wynika, że w marcu ceny żywności wzrosły mdm o 0,3 proc.
"W kwietniu nieznacznie wyższe były ceny mięsa drobiowego i produktów mleczarskich. Podrożały także warzywa i owoce, bo to są produkty sezonowe. Ceny reszty artykułów spożywczych były stabilne" - dodała.
Zdaniem Świetlik na wzrost cen żywności główny wpływ miał wzrost wynagrodzeń gospodarstw domowych.
"Dochody ludności w kwietniu realnie wzrosły, w związku z czym nie było spadku popytu. Czynnik popytowy był więc dość silny i to był główny impuls do wzrostu cen żywności" - powiedziała.
GUS podał, że przeciętne wynagrodzenie brutto w marcu wzrosło rdr o 4,8 proc., a mdm o 6,2 proc.
Zdaniem Świetlik w najbliższych miesiącach należy spodziewać się spowolnienia dynamiki wzrostu cen żywności w porównaniu do roku ubiegłego.
"W lecie na pewno będzie deflacja cen żywności. Będzie jednak trwała krócej niż w zeszłym roku, kiedy ceny spadały od czerwca do września. W tym roku żywność potanieje tylko w lipcu i sierpniu, po około 1,5 proc. W sumie, można spodziewać się spadku cen żywności w okresie wakacyjnym o ok. 3 proc." - powiedziała Świetlik.
"Wszystko zależeć będzie od pogody" - dodała.
Nikodem Chinowski (PAP)
nik/ gor/