Dlaczego pizza jest taka droga? Pizzeria wyjaśnia
Wzrost cen pizzy w ostatnich latach nie umknął uwadze klientów. Wrocławska pizzeria VaffaNapoli na swoim profilu na Facebooku szczegółowo przedstawiła, skąd biorą się obecne ceny w jej lokalu. Jak podkreślają właściciele, "pizza nie robi się sama".
Na wstępie wrocławska VaffaNapoli odniosła się do porównań z włoskimi pizzeriami. Ich zdaniem, jeśli ktoś zatrudnia pracowników "na czarno", nie wydaje paragonów i korzysta z tanich składników, to rzeczywiście może oferować pizzę w niższej cenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prowadzą second hand. Ściągają towar za milion złotych
Tłumaczą, skąd takie ceny pizzy
Pizzeria postanowiła policzyć swoje miesięczne koszty, by pokazać, co składa się na cenę jednej pizzy. Jak przekazują, w lokalu zatrudnionych jest 24 pracowników, co przekłada się na około 4 tys. godzin pracy miesięcznie.
Przy założeniu, że średnia stawka na rękę to 30 zł (około 49,5 zł brutto), miesięczny koszt pracowniczy sięga 200 tys. zł - uwzględniając koszty po stronie pracodawcy.
Do tego dochodzą opłaty związane z utrzymaniem dużego lokalu w centrum Wrocławia. Czynsz, media, księgowość, leasingi, opłaty licencyjne (np. ZAiKS), internet, programy benefitowe typu Multisport czy odbiór odpadów. Jak wylicza pizzeria, wszystko razem to kolejne 115 tys. zł miesięcznie.
VaffaNapoli zaznacza, że nie nie korzysta z najtańszej mąki ani sera. Koszt produktów, stanowi około 35 proc. całkowitego obrotu, czyli mniej więcej 190 tys. zł miesięcznie.
Zakładając, że pizzeria sprzedaje około 9 tys. dań miesięcznie (czyli 250–400 dziennie), a średnia cena jednego dania to 46 zł, całkowity miesięczny obrót wynosi około 540 tys. zł brutto, a koszty wynoszą 505 tys. zł. "Pizza nie robi się sama" - zaznaczają właściciele.
Właściciele podkreślają w swoim wpisie, że prowadzenie restauracji stało się ogromnym wyzwaniem, zwłaszcza po 2020 r. Wśród głównych przyczyn wymieniają pandemię COVID-19, inflację oraz tzw. Polski Ład.
Tak zmieniły się ceny
Na koniec pizzeria załączyła menu z 2019 r., by pokazać, jak bardzo zmieniły się ceny. "Wtedy ceny były o wiele niższe, a zyski dwa razy większe" - zaznacza pizzeria.
W 2019 r. najbardziej podstawowa pizza Marinara kosztowała 13 zł, a obecnie - jak sprawdziliśmy - jej cena wynosi 28 zł. Margherita podrożała z 19 do 36 zł, a najdroższa pozycja w menu – Boski Diego – z 39 zł wzrosła do 58 zł.
Jakie pizze jedzą Polacy?
W ubiegłym roku eksperci z aplikacji PanParagon sprawdzili, jakie pizze najczęściej zamawiają Polacy. Badanie obejmowało paragony z pizzerii wystawione od stycznia do sierpnia 2024 r. Na tej podstawie analitycy wyłonili 10 rodzajów pizzy najczęściej wybieranych w Polsce.
Liderem zestawienia jest klasyczna margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym. Jej obecność odnotowano na 29,5 proc. paragonów ujętych w analizie. Na drugim miejscu uplasowała się capricciosa (z mozzarellą, szynką i pieczarkami), a na trzecim - pizza z salami.