Fatalne wyniki kontroli food trucków. 69 proc. popełnia ten sam błąd

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ujawniła, że 69 proc. skontrolowanych food trucków w Polsce nieprawidłowo informowało klientów o składzie serwowanych potraw. Kontrolerzy wykryli też przeterminowane mięso, z którego przyrządzano burgery.

Food trucki pod lupą IJHARS. Oto co wykryto podczas kontroliFood trucki pod lupą IJHARS. Oto co wykryto podczas kontroli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole w 81 food truckach na terenie całego kraju. Inspektorzy odwiedzili miejsca, gdzie serwowane są głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłumy ruszyły po kebaby Podolskiego. Byliśmy na otwarciu

Błędy w znakowaniu potraw w food truckach

Najwięcej błędów dotyczyło znakowania (69 proc. przypadków). Kontrole wykazały, że w wielu przypadkach nazwy potraw były mylące.

Dla przykładu w burgerach wołowych znajdowała się również wieprzowina, a ser feta był zastępowany tańszymi odpowiednikami. Poza tym stosowano również podmianę asortymentową poprzez zastosowanie produktu seropodobnego zamiast sera.

Takie praktyki wprowadzają konsumentów w błąd i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia osób z alergiami.

"Po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych okazało się, że w co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców" - poinformowała IJHARS.

Kontrolerzy wykryli przeterminowane mięso

Poza tym w trakcie kontroli wyszło na jaw, że jeden food truck używał przeterminowanego mięsa do burgerów oraz przechowywał je w niewłaściwych warunkach. W trzech punktach używano wag bez legalizacji.

W wyniku kontroli inspektorzy wszczęli postępowania administracyjne przeciwko nieuczciwym sprzedawcom. Nałożono 46 kar pieniężnych o łącznej wartości ponad 31 tys. zł. Wydano zalecenia dotyczące zniszczenia przeterminowanych surowców.

Mięso i sery pod lupą IJHARS

To już kolejna kontrola, która wykazała rażące nieprawidłowości. W ubiegłym roku inspektorzy odwiedzili sklepy, aby sprawdzić mięso czerwone, przetwory mięsne (kiełbasy, wędzonki, pasztety) oraz sery żółte.

Produkty skontrolowano w 179 punktach sprzedaży,stwierdzając nieprawidłowości w 100 z nich (55,9 proc.). Najwięcej błędów dotyczyło znakowanie (46,6 proc.).

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Chciał odebrać pieniądze za puszki. Lidl tłumaczy się z wpadki
Chciał odebrać pieniądze za puszki. Lidl tłumaczy się z wpadki
Gdzie średnia emerytura jest najwyższa? Jeden region dominuje
Gdzie średnia emerytura jest najwyższa? Jeden region dominuje
Dotacja dla muzeum Magdaleny Ogórek. Jest śledztwo
Dotacja dla muzeum Magdaleny Ogórek. Jest śledztwo
Dominikanie chcą budować mieszkania na wynajem. Podają powody
Dominikanie chcą budować mieszkania na wynajem. Podają powody
Były gwiazdor reality show i poseł SLD pod ostrzałem. Nie chcą jego inwestycji
Były gwiazdor reality show i poseł SLD pod ostrzałem. Nie chcą jego inwestycji
Wojsko wyśle listy do ponad 200 tys. osób. Oto roczniki
Wojsko wyśle listy do ponad 200 tys. osób. Oto roczniki
Nowa moneta właśnie trafiła do obiegu. Oto jak wygląda
Nowa moneta właśnie trafiła do obiegu. Oto jak wygląda
Poleciał na wczasy. Stracił 2 tys. złotych. Problem turysty z Polski
Poleciał na wczasy. Stracił 2 tys. złotych. Problem turysty z Polski
Taka pszenica miała trafić na statek. Odrażające odkrycie
Taka pszenica miała trafić na statek. Odrażające odkrycie
Ile można być na L4? Po tylu dniach pracodawca może cię zwolnić
Ile można być na L4? Po tylu dniach pracodawca może cię zwolnić
Tu sprzedaż mieszkań zamarła. Coraz większe wyprzedaże na rynku
Tu sprzedaż mieszkań zamarła. Coraz większe wyprzedaże na rynku
Pracownicy Dino bez świadczeń? Związek zarzuca sieci łamanie prawa
Pracownicy Dino bez świadczeń? Związek zarzuca sieci łamanie prawa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟