Fatalne wyniki kontroli food trucków. 69 proc. popełnia ten sam błąd

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ujawniła, że 69 proc. skontrolowanych food trucków w Polsce nieprawidłowo informowało klientów o składzie serwowanych potraw. Kontrolerzy wykryli też przeterminowane mięso, z którego przyrządzano burgery.

Food trucki pod lupą IJHARS. Oto co wykryto podczas kontroliFood trucki pod lupą IJHARS. Oto co wykryto podczas kontroli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole w 81 food truckach na terenie całego kraju. Inspektorzy odwiedzili miejsca, gdzie serwowane są głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłumy ruszyły po kebaby Podolskiego. Byliśmy na otwarciu

Błędy w znakowaniu potraw w food truckach

Najwięcej błędów dotyczyło znakowania (69 proc. przypadków). Kontrole wykazały, że w wielu przypadkach nazwy potraw były mylące.

Dla przykładu w burgerach wołowych znajdowała się również wieprzowina, a ser feta był zastępowany tańszymi odpowiednikami. Poza tym stosowano również podmianę asortymentową poprzez zastosowanie produktu seropodobnego zamiast sera.

Takie praktyki wprowadzają konsumentów w błąd i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia osób z alergiami.

"Po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych okazało się, że w co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców" - poinformowała IJHARS.

Kontrolerzy wykryli przeterminowane mięso

Poza tym w trakcie kontroli wyszło na jaw, że jeden food truck używał przeterminowanego mięsa do burgerów oraz przechowywał je w niewłaściwych warunkach. W trzech punktach używano wag bez legalizacji.

W wyniku kontroli inspektorzy wszczęli postępowania administracyjne przeciwko nieuczciwym sprzedawcom. Nałożono 46 kar pieniężnych o łącznej wartości ponad 31 tys. zł. Wydano zalecenia dotyczące zniszczenia przeterminowanych surowców.

Mięso i sery pod lupą IJHARS

To już kolejna kontrola, która wykazała rażące nieprawidłowości. W ubiegłym roku inspektorzy odwiedzili sklepy, aby sprawdzić mięso czerwone, przetwory mięsne (kiełbasy, wędzonki, pasztety) oraz sery żółte.

Produkty skontrolowano w 179 punktach sprzedaży,stwierdzając nieprawidłowości w 100 z nich (55,9 proc.). Najwięcej błędów dotyczyło znakowanie (46,6 proc.).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia