GIS alarmuje. W Biedronce pojawiło się skażone mięso

GIS wydał kolejny komunikat przed niebezpieczną żywnością. Tym razem ostrzega przed produktem zawierającym mięso drobiowe z Biedronki. Istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego.

W jednej partii mięsa z Biedronki wykryto bakterię
W jednej partii mięsa z Biedronki wykryto bakterię
Źródło zdjęć: © East News | Lukasz Gdak

24.03.2024 08:57

Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiło się kolejne ostrzeżenie przed groźną żywnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rektor jednej z najlepszych uczelni biznesowych na świecie - prof.Grzegorz Mazurek: Biznes Klasa #22

Państwowa Inspekcja Sanitarna przebadała pięć próbek mięsa drobiowego z Biedronki. W jednej z nich wykryła bakterię Salmonelli.

Wadliwe mięso z Biedronki znika z rynku

W komunikacie czytamy, że produkt zanieczyszczony bakterią to hamburger drobiowy Classic (250 g) marki yano o numerze partii 6350290081. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia 27.03.2024 oraz kod kreskowy 5 900751 015603.

Za produkcję tego produktu odpowiada firma ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.

Skażone mięso z Biedronki
Skażone mięso z Biedronki© GIS

"Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy" - czytamy w komunikacie.

GIS apeluje do konsumentów, aby nie spożywali partii mięsa, w której pojawiła się Salmonella. Istnieje bowiem ryzyko zatrucia pokarmowego.

Wśród objawów zatrucia występują nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka (do 39 stopni Celsjusza) i biegunka. GIS radzi, aby w razie pojawienia się niepokojących symptomów niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Salmonella w sałatce jarzynowej

Zaledwie tydzień temu GIS informował, że bakteria Salmonelli pojawiła się także w jednej partii sałatki jarzynowej. Produkt był dostępny w sieci handlowej POLOmarket.

Niebezpieczny dla zdrowia produkt to sałatka jarzynowa 250 g o numerze partii 31 03 2024 047.AN z terminem przydatności do spożycia 31.03.2024 r.

Na opakowaniu wadliwego artykułu widnieje kod kreskowy 5906734899833. Za jego produkcję odpowiada firma SEKO S.A. (ul. Zakładowa 3, 89-620 Chojnice). Sałatka jarzynowa jest dystrybuowana do sklepów Polskie Supermarkety Sp. z. o. o. (Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa).

Tuż po otrzymaniu komunikatu dystrybutor wycofał w całości towar, który trafił do sieci sklepów POLOmarket.

Źródło artykułu:WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)