Inspekcja Sanitarna ostrzega przed salmonellą w makreli wędzonej
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
24.04.2015 | aktual.: 27.04.2015 11:08
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
Chodzi o jedną partię "Makreli wędzonej NG TUSZA C" o numerze 404889A, której termin przydatności do spożycia został wyznaczony na 28 kwietnia br. Jak ostrzega Inspekcja Sanitarna, "produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów".
Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella mogą być potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są one uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych.
- Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością, w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami - czytamy w ostrzeżeniu Inspekcji.
Makrela była sprzedawana przez sklepy sieci Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka. Producent makreli, firma KORAL S.A., poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży. Proces wycofywania wskazanej partii z obrotu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Osoby, które kupiły makrelę ze wskazanej partii, powinny ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć.