Trwa ładowanie...
dxi97b4

Lody z bakteriami. Sanepid skontrolował lodziarnie. Wyniki nie są optymistyczne

W co czwartej próbce lodów zbadanych przez szczeciński sanepid są bakterie, których nie powinno tam być. To świadczy o tym, jak dba się o higienę w lodziarniach.
Share
Co czwarta skontrolowana próbka lodów zawierała niebezpieczne bakterie.
Co czwarta skontrolowana próbka lodów zawierała niebezpieczne bakterie.Źródło: East News, Fot: Bartosz Krupa/East News
dxi97b4

55 z 215 próbek lodów było zanieczyszczonych bakteriami, które mogą powodować choroby układu pokarmowego - podaje TVP Szczecin.

- Te bakterie świadczą o tym, że system czyszczenia i zasad higieny sanitarnych nie do końca jest przestrzegany w danym obiekcie - powiedziała stacji Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Czytaj też: Rozmawiamy z właścicielem smażalni. "Największe wały odchodzą na rybie w cieście"

dxi97b4

Jak czytamy, odnalezione w lodach bakterie wprawdzie występują naturalnie w jelicie grubym, jednak zjedzenie ich razem z lodami może się dla nas skończyć przykrymi dolegliwościami.

Obejrzyj też: Zakaz handlu w niedziele zostaje. Zyskują gastronomia, turystyka, kultura

Jak podaje TVP Szczecin, od początku sezonu sanepid skontrolował 108 lodziarni i w 13 z nich wykrył nieprawidłowości: brak higieny, brudny sprzęt i przeterminowaną żywność.

dxi97b4

Czytaj też: Kelner na wagę złota. Właściciele knajp gotowi na wszystko, aby zdobyć dobrego pracownika

Jak przypomina sanepid, każdy może zgłosić się z wnioskiem o kontrolę placówki gastronomicznej, co do której ma wątpliwości.

Czytaj też: Gastronomia wciąż jedzie na paragonach kelnerskich. Tak firmy ratują się przed kosztami, ryzykując wysokie kary

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dxi97b4

Podziel się opinią

Share
dxi97b4
dxi97b4