ycipk-412imr

Lody z bakteriami. Sanepid skontrolował lodziarnie. Wyniki nie są optymistyczne

W co czwartej próbce lodów zbadanych przez szczeciński sanepid są bakterie, których nie powinno tam być. To świadczy o tym, jak dba się o higienę w lodziarniach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Co czwarta skontrolowana próbka lodów zawierała niebezpieczne bakterie.
Co czwarta skontrolowana próbka lodów zawierała niebezpieczne bakterie. (East News, Fot: Bartosz Krupa/East News)
ycipk-412imr

55 z 215 próbek lodów było zanieczyszczonych bakteriami, które mogą powodować choroby układu pokarmowego - podaje TVP Szczecin.

- Te bakterie świadczą o tym, że system czyszczenia i zasad higieny sanitarnych nie do końca jest przestrzegany w danym obiekcie - powiedziała stacji Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Czytaj też: Rozmawiamy z właścicielem smażalni. "Największe wały odchodzą na rybie w cieście"

ycipk-412imr

Jak czytamy, odnalezione w lodach bakterie wprawdzie występują naturalnie w jelicie grubym, jednak zjedzenie ich razem z lodami może się dla nas skończyć przykrymi dolegliwościami.

Obejrzyj też: Zakaz handlu w niedziele zostaje. Zyskują gastronomia, turystyka, kultura

Jak podaje TVP Szczecin, od początku sezonu sanepid skontrolował 108 lodziarni i w 13 z nich wykrył nieprawidłowości: brak higieny, brudny sprzęt i przeterminowaną żywność.

ycipk-412imr

Czytaj też: Kelner na wagę złota. Właściciele knajp gotowi na wszystko, aby zdobyć dobrego pracownika

Jak przypomina sanepid, każdy może zgłosić się z wnioskiem o kontrolę placówki gastronomicznej, co do której ma wątpliwości.

Czytaj też: Gastronomia wciąż jedzie na paragonach kelnerskich. Tak firmy ratują się przed kosztami, ryzykując wysokie kary

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-412imr
Polub WP Finanse
ycipk-412imr
ycipk-412imr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-412imr