Od piątku wyższe diety w delegacjach służbowych
Od piątku wchodzą w życie nowe przepisy o podróżach służbowych. Pracownik, który ma delegację w kraju powinien za każdy dzień dostać od szefa dietę w wysokości 30 zł, a nie 23 zł jak dotąd. Jeśli przenocuje w hotelu, pracodawca nie zwróci mu więcej niż 600 zł.
28.02.2013 | aktual.: 28.02.2013 17:29
Zmiany wynikają z nowego rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej, które od 1 marca br. zastąpi dwa dotychczasowe rozporządzenia sprzed ponad 10 lat.
Prace nad nowym rozporządzeniem trwały kilka lat, co - przy rosnących w tym czasie cenach, w tym zwłaszcza paliw - szczególnie irytowało pracowników i pracodawców. Mimo bowiem drożejącego paliwa i rosnących kosztów wyżywienia, stawki diety i innych należności przysługujących pracownikom z tytułu podróży służbowych się nie zmieniały. Teoretycznie pracodawcy mogli wypłacać pracownikom wyższe diety, ale od nadwyżki musieliby potrącić podatek dochodowy i składki ZUS.
Od 1 marca br. pracownikowi, który wyjedzie w delegację po kraju, przysługuje od pracodawcy dieta w wysokości 30 zł, a nie - jak dotychczas - 23 zł za dobę. Dieta będzie zmniejszana, jeżeli pracodawca zapewni pracownikowi posiłek w trakcie delegacji: o połowę, gdy będzie to obiad oraz o jedną czwartą za śniadanie lub kolację.
Nowością będzie limit zwrotu kosztów noclegu w obiektach hotelowych - 600 zł. Jedynie w uzasadnionych przypadkach pracodawca będzie mógł zgodzić się na zwrot kosztów noclegu w kwocie przekraczającej ten limit.
Jeśli pracownik nie przedstawi pracodawcy rachunku za nocleg, dostanie - tak jak dotychczas - ryczałt, z tym że wyższy, bo 45 zł, a nie jak do tej pory - 34,50 zł. Wzrośnie też ryczałt za dojazd do celu podróży służbowej środkami komunikacji miejscowej (z 4,60 zł do 6 zł).
Diety w zagranicznych podróżach służbowych będą - tak jak dotychczas - uzależnione od tego, do którego kraju pracownik wyjedzie, przy czym dla niektórych państw stawki diet i limitów noclegowych się zmienią. Nie zmienią się zasady zmniejszania tych diet o koszt zapewnionego pracownikowi bezpłatnego wyżywienia (o 15 proc. - za śniadanie i o 30 proc. - za obiad lub kolację).
Nowością jest to, że rozporządzenie określa, z jakiego dnia pracodawca ma przyjąć kurs walutowy, by rozliczyć koszty zagranicznej delegacji.