Podlaska szynka lepsza od parmeńskiej

Zachwycamy się włoską szynką parmeńską, tymczasem na Podlasiu mamy jej odpowiednik - informuje "Metro".

Podlaska szynka lepsza od parmeńskiej
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

09.12.2011 | aktual.: 09.12.2011 09:43

Na Janowszczyznie koło Sokółki powstaje kumpiak, czyli szynka, przypominająca w smaku słynną włoską szynkę parmeńską. Kumpiak został wskrzeszony przez Jana Ancypo według starych receptur.

- Urządziłem chatę prawie tak jak sto lat temu, można przy okazji zobaczyć, jak ludzie wtedy mieszkali. Sześć lata temu zacząłem w niej robić szynkę i ser według tradycyjnej receptury - mówi pan Jan.

Roczna produkcja to około 200-300 serów i kilkadziesiąt kumpiaków. Są głównie atrakcją na targach krajowych i zagranicznych. Odwiedzający Podlasie mogą zostać nimi tylko poczęstowani.

- Wszyscy się zajadają i dziwią, że w Polsce mamy włoską szynkę. Niestety nie możemy jej sprzedawać w naszym gospodarstwie agroturystycznym. Trzeba przyjechać do Sokółki, by tej szynki spróbować - zaprasza Jan.

Źródło artykułu:PAP
kuchniażywnośćjedzenie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)