Rekordowa dostawa jedzenia. Znany serwis podał, ile kosztowało zamówienie

74,30 zł - tyle w 2024 roku wynosiła średnia wartość zamówienia na platformie Pyszne.pl. Z raportu opublikowanego przez tę firmę wynika, że najdroższa dostawa kosztowała prawie 6,5 tys. zł.

Najdroższe zamówienie na wynos w 2024 r.
Najdroższe zamówienie na wynos w 2024 r.
Źródło zdjęć: © East News, Getty Images | Michał Fludra, Wojciech Stróżyk

Jak czytamy w raporcie "2024 na talerzu" opublikowanym przez platformę Pyszne.pl, rekord najdroższej dostawy padł w pewien czwartkowy wieczór w Sopocie. Klient zamówił sushi o wartości 6481 zł. Nie poinformowano jednak, która z restauracji zrealizowała to zamówienie ani co dokładnie wchodziło w jego skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich

Oto najczęściej zamawiane dania w 2024 r.

Z raportu Pyszne.pl dowiadujemy się również, że najczęściej zamawianymi daniami w 2024 r. były: pizze (margherita, pepperoni, capricciosa), cheeseburgery, frytki stekowe oraz kebaby. W zestawieniu pojawia się też rosół, kotlet schabowy i pierogi ruskie. Najchętniej wybierane przez klientów są kuchnie polska, włoska i bliskowschodnia.

Najwięcej zamówień na Pyszne.pl złożono podczas meczu Polska-Holandia w czasie Euro 2024, w noc rozdania Oscarów oraz w Dzień Kobiet.

Tego lepiej unikać przy napiwku

Jak wynika z raportu, przeciętny Polak na pojedyncze zamówienie w 2024 r. wydał 74,30 zł, a średnia wysokość napiwku wynosiła 10 proc. ceny zamówienia.

W polskich lokalach gastronomicznych napiwki nie są obowiązkowe, ale stanowią powszechną formę podziękowania za dobrą obsługę. Warto jednak przestrzegać pewnych zasad, aby nie popełnić faux pas. Jak pisaliśmy w WP Finanse, warto unikać zostawiania drobnych monet jako napiwku, ponieważ może to być odebrane jako brak szacunku. Najlepiej dawać napiwki w gotówce, aby mieć pewność, że trafią bezpośrednio do osoby obsługującej.

Jeśli płacimy kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale warto pamiętać, że restauracja rozdziela te kwoty między pracowników i odprowadza podatki, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego, nawet planując płatność kartą, warto mieć przy sobie gotówkę.

Źródło artykułu:WP Finanse
sushijedzeniejedzenie na wynos

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)