Robią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może negatywnie wpływać na zdrowie fizyczne i psychiczne – ostrzega w rozmowie z PAP Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Do takiej kategorii zalicza się m.in. fast-foody, gotowe obiady i produkty z proszków.

supermarket, sklep, promocjaRobią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Adam Sieńko
oprac.  Adam Sieńko

Ultraprzetworzona żywność, zawierająca emulgatory, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki, jest coraz bardziej powszechna w codziennej diecie. Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, podkreśla, że jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Negatywne skutki dla zdrowia psychicznego

Dieta bogata w ultraprzetworzone produkty wpływa na mikrobiotę jelitową, co z kolei oddziałuje na układ nerwowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych i zaburzeń równowagi bakterii jelitowych. Jak zaznacza Słoma-Krześlak, „zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji”.

Ultraprzetworzona żywność może również negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia. Szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Słoma-Krześlak podkreśla, że nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco poprawić jakość życia.

"Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne" – podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.

Gotowe posiłki coraz popularniejsze

Z danych firmy PMR Market Experts wynika, że w ubiegłym roku rynek dań gotowych urósł o 10 proc. Analitycy zauważyli, że do ich zakupu przyznało się 70 proc. respondentów.

Najczęściej spożywanie tego rodzaju produktów deklaruje pokolenie Z i tzw. millennialsi (po 76 proc.). Nieco rzadziej po gotowe obiady sięgają przedstawiciele pokolenia X (70 proc.) i tzw. baby boomers (61 proc.).

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos