Robią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może negatywnie wpływać na zdrowie fizyczne i psychiczne – ostrzega w rozmowie z PAP Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Do takiej kategorii zalicza się m.in. fast-foody, gotowe obiady i produkty z proszków.

supermarket, sklep, promocjaRobią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Adam Sieńko
oprac.  Adam Sieńko

Ultraprzetworzona żywność, zawierająca emulgatory, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki, jest coraz bardziej powszechna w codziennej diecie. Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, podkreśla, że jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Negatywne skutki dla zdrowia psychicznego

Dieta bogata w ultraprzetworzone produkty wpływa na mikrobiotę jelitową, co z kolei oddziałuje na układ nerwowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych i zaburzeń równowagi bakterii jelitowych. Jak zaznacza Słoma-Krześlak, „zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji”.

Ultraprzetworzona żywność może również negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia. Szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Słoma-Krześlak podkreśla, że nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco poprawić jakość życia.

"Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne" – podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.

Gotowe posiłki coraz popularniejsze

Z danych firmy PMR Market Experts wynika, że w ubiegłym roku rynek dań gotowych urósł o 10 proc. Analitycy zauważyli, że do ich zakupu przyznało się 70 proc. respondentów.

Najczęściej spożywanie tego rodzaju produktów deklaruje pokolenie Z i tzw. millennialsi (po 76 proc.). Nieco rzadziej po gotowe obiady sięgają przedstawiciele pokolenia X (70 proc.) i tzw. baby boomers (61 proc.).

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Nie chcą wyprowadzać się od rodziców. Ale czy to problem? [OPINIA]
Nie chcą wyprowadzać się od rodziców. Ale czy to problem? [OPINIA]
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię