Robią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może negatywnie wpływać na zdrowie fizyczne i psychiczne – ostrzega w rozmowie z PAP Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Do takiej kategorii zalicza się m.in. fast-foody, gotowe obiady i produkty z proszków.

supermarket, sklep, promocjaRobią furorę na półkach. Dietetyk: "Wyższe ryzyko depresji"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Adam Sieńko
oprac.  Adam Sieńko

Ultraprzetworzona żywność, zawierająca emulgatory, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki, jest coraz bardziej powszechna w codziennej diecie. Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, podkreśla, że jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Negatywne skutki dla zdrowia psychicznego

Dieta bogata w ultraprzetworzone produkty wpływa na mikrobiotę jelitową, co z kolei oddziałuje na układ nerwowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych i zaburzeń równowagi bakterii jelitowych. Jak zaznacza Słoma-Krześlak, „zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji”.

Ultraprzetworzona żywność może również negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia. Szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Słoma-Krześlak podkreśla, że nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco poprawić jakość życia.

"Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne" – podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.

Gotowe posiłki coraz popularniejsze

Z danych firmy PMR Market Experts wynika, że w ubiegłym roku rynek dań gotowych urósł o 10 proc. Analitycy zauważyli, że do ich zakupu przyznało się 70 proc. respondentów.

Najczęściej spożywanie tego rodzaju produktów deklaruje pokolenie Z i tzw. millennialsi (po 76 proc.). Nieco rzadziej po gotowe obiady sięgają przedstawiciele pokolenia X (70 proc.) i tzw. baby boomers (61 proc.).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup