Salmonella w papryce. Sanepid ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży partię papryki słodkiej mielonej producenta Carum ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
12.08.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:41
"W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym Carum i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną" - informuje w komunikacie Sanepid.
Jak przypomina, papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej - bez gotowania, smażenia czy pieczenia. "Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe" - przypomina GIS.
Jak informuje, producent zabezpieczył pozostałą w magazynie paprykę w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma Carum zaczęła wycofywać produkt ze sklepów.
Czytaj też: Wyprawka dla ucznia. Co trzecie dziecko ma już wypłacone 300 plus. Warto się pospieszyć z wnioskiem
A co, jeśli mamy w domu tę paprykę? Absolutnie nie należy jej jeść, szczególnie bez obróbki cieplnej. Jeżeli jednak tak się stało, trzeba natychmiast iść do lekarza.