Trwa ładowanie...
d3royal

Salmonella w papryce. Sanepid ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży partię papryki słodkiej mielonej producenta Carum ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sanepid wykrył Salmonellę w papryce mielonej
Sanepid wykrył Salmonellę w papryce mielonej (Unsplash.com)
d3royal

"W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym Carum i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną" - informuje w komunikacie Sanepid.

Płaca minimalna 2021. "Realizacja obietnicy na siłę, to nieodpowiedzialne"

Jak przypomina, papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej - bez gotowania, smażenia czy pieczenia. "Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe" - przypomina GIS.

d3royal

Czytaj też: Historia "upadku" Tesco. Co w tym biznesie poszło nie tak?

Jak informuje, producent zabezpieczył pozostałą w magazynie paprykę w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma Carum zaczęła wycofywać produkt ze sklepów.

Czytaj też: Wyprawka dla ucznia. Co trzecie dziecko ma już wypłacone 300 plus. Warto się pospieszyć z wnioskiem

A co, jeśli mamy w domu tę paprykę? Absolutnie nie należy jej jeść, szczególnie bez obróbki cieplnej. Jeżeli jednak tak się stało, trzeba natychmiast iść do lekarza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3royal

Podziel się opinią

Share
d3royal
d3royal