Trwa ładowanie...

Salmonella w papryce. Sanepid ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży partię papryki słodkiej mielonej producenta Carum ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Share
Sanepid wykrył Salmonellę w papryce mielonej
Sanepid wykrył Salmonellę w papryce mielonejŹródło: Unsplash.com
d2no9xs

"W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym Carum i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną" - informuje w komunikacie Sanepid.

Płaca minimalna 2021. "Realizacja obietnicy na siłę, to nieodpowiedzialne"

Jak przypomina, papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej - bez gotowania, smażenia czy pieczenia. "Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe" - przypomina GIS.

d2no9xs

Jak informuje, producent zabezpieczył pozostałą w magazynie paprykę w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma Carum zaczęła wycofywać produkt ze sklepów.

A co, jeśli mamy w domu tę paprykę? Absolutnie nie należy jej jeść, szczególnie bez obróbki cieplnej. Jeżeli jednak tak się stało, trzeba natychmiast iść do lekarza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2no9xs

Podziel się opinią

Share
d2no9xs
d2no9xs