Salmonella wykryta w jajach. Partia będzie wycofana ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem partii jaj, w których na powierzchni skorupek oraz w ich treści inspektorzy stwierdzili obecność pałeczek wywołujących salmonellę. Chodzi o partię jaj od producenta z Mazowsza.
06.12.2021 14:04
Pałeczki Salmonella Enteritidis Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w jajach z chowu klatkowego produkowane przez przedsiębiorstwo "Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska".
Salmonella w jajach
Zakwestionowany przez GIS produkt to: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 06.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338.
Zgodnie z informacją przekazaną przez GIS, producent już poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii o zaistniałej sytuacji. Wadliwe jaja będą wycofane z rynku i przekazane do utylizacji. Producent zadeklarował również, że nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika, z którego pobrano próbki do badań.
"Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców" - informuje GIS w komunikacie.
Zobacz także
Spożycie jaj zagraża zdrowiu
Inspektorat podkreśla w komunikacie, że nie należy spożywać wspomnianych jaj, a szczególnie na surowo, gdyż może to zagrażać zdrowiu. Zakażenie pałeczkami może wywołać salmonellozę.
"Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - czytamy.