Salmonella wykryta w jajach. Partia będzie wycofana ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem partii jaj, w których na powierzchni skorupek oraz w ich treści inspektorzy stwierdzili obecność pałeczek wywołujących salmonellę. Chodzi o partię jaj od producenta z Mazowsza.

Salmonella w jajach. GIS ostrzega (zdj. ilustracyjne)
Salmonella w jajach. GIS ostrzega (zdj. ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Unsplash.com
oprac. KRO

06.12.2021 14:04

Pałeczki Salmonella Enteritidis Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w jajach z chowu klatkowego produkowane przez przedsiębiorstwo "Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska".

Salmonella w jajach

Zakwestionowany przez GIS produkt to: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 06.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338.

Zgodnie z informacją przekazaną przez GIS, producent już poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii o zaistniałej sytuacji. Wadliwe jaja będą wycofane z rynku i przekazane do utylizacji. Producent zadeklarował również, że nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika, z którego pobrano próbki do badań.

"Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców" - informuje GIS w komunikacie.

Spożycie jaj zagraża zdrowiu

Inspektorat podkreśla w komunikacie, że nie należy spożywać wspomnianych jaj, a szczególnie na surowo, gdyż może to zagrażać zdrowiu. Zakażenie pałeczkami może wywołać salmonellozę.

"Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - czytamy.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)