To koniec kulek Mozarta. Słynna fabryka bankrutuje
Fabryka czekolady w Grödig w Austrii bankrutuje. Firma, która słynie z kulek Mozarta, szuka rozwiązania dla 65 zatrudnionych. Zakład działał ponad 130 lat.
15.06.2024 | aktual.: 15.06.2024 10:46
Jak donosi portal dlahandlu.pl, pracownicy zostali poinformowani o planach szefostwa 10 czerwca 2024 r.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fabryka czekolady w Austrii do zamknięcia
Klamka zapadła - Salzburg Schokolade zamyka zakład przemysłowy w Grödig we wschodniej Austrii, niedaleko Salzburga, czyli rodzinnego miasta kompozytora Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Serwis donosi, że firma już raz zbankrutowała - 2,5 roku temu. Wniosek o ogłoszenie upadłości trafił do Sądu Okręgowego w Salzburgu w listopadzie 2021 r. Kilka miesięcy później zakład przejęła rumuńska grupa KEX Confectionery.
W grudniu 2022 r. zamknięto część produkcji i zwolniono 25 pracowników. Wśród przyczyn były m.in. wzrost kosztów surowców, transportu, opakowań i energii.
W 2024 r. zapadła decyzja o ostatecznym zakończeniu produkcji z powodu drastycznego wzrostu cen surowców - ceny kakao zwiększyły się trzykrotnie. Poza tym firma zakończyła współpracę z jednym z największych klientów i doszła do wniosku, że zakład produkcyjny jest zbyt duży. "Długoterminowa kontynuacja produkcji jest ekonomicznie niemożliwa" - oceniła w komunikacie spółka Salzburg Schokolade.
Salzburg Schokolade myśli nad przyszłością 65 pracowników
Firma we współpracy z lokalnym urzędem pracy zastanawia się, jak rozwiązać kwestie zatrudnienia 65 osób pracujących w Grödig. Toczą się rozmowy z inwestorami w sprawie sprzedaży i dalszego użytkowania zakładu.
Związek zawodowy PRO-GE apeluje, aby opracować odpowiedni plan socjalny dla zatrudnionych. Jak wskazuje, "nie udało się zabezpieczyć przyszłości poprzez odpowiednie inwestycje i działania modernizacyjne".
Salzburg Schokolade to austriacka firma rodzinna i producent słodyczy, która działa od 1890 r. Znana jest m.in. z Mirabell Mozartkugel, czyli popularnych kulek Mozarta, które są wytwarzane według receptury cukiernika Paula Fürsta.
Czarne chmury nad branżą produkcji czekolady
Salzburg Schokolade to niejedyna firma produkująca czekoladę, która mierzy się z problemami. Zaledwie kilka dni temu informowaliśmy w WP, że bankrutuje także francuska fabryka czekolady Poulain.
W planach jest wstrzymanie produkcji i zwolnienie ponad 100 pracowników. Zamknięciu zakładu sprzeciwiają się związki zawodowe, a także władze lokalne i regionalne. Fabryka działała 176 lat.