Truskawki o połowę droższe niż przed rokiem. Ceny innych owoców i warzyw też mocno w górę
Za pierwsze w tym roku polskie truskawki z tuneli foliowych trzeba na rynku w Broniszach wydać 21-26 zł za kilogram. To o połowę więcej niż przed rokiem. Droższe są również inne owoce i warzywa.
13.05.2017 | aktual.: 13.05.2017 10:44
Niestety, powierdzają się nasze doniesienia o tym, że za warzywa i owoce przyjdzie nam płacić znacznie więcej niż rok temu. Truskawek jest mało i są niezbyt dojrzałe. Wczesne odmiany z upraw polowych całkowicie wymarzły.
- Lepsza sytuacja powinna być z odmianami późniejszymi, ale termin głównego zbioru na pewno się opóźni - uważa Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka rynku uw Broniszach.
Dostawcy mówią też o stratach w produkcji czereśni. W ocenie Grzegorza Pagacza, sadownika z powiatu wieluńskiego, przymrozki obniżą produkcję tych owoców prawdopodobnie o połowę w stosunku do ubiegłego roku. Oznacza to znacznie wyższe ceny.
W ubiegłym roku zebrano w Polsce rekordową ilość czereśni - 54 tys. ton wobec 48 tys. ton rok wcześniej. Na początku ubiegłorocznego sezonu, czyli pod koniec czerwca, czereśnie kosztowały 5-12 zł za kg - w zależności od odmiany.
Droższe mogą być też wiśnie, morele, porzeczki i gruszki.
Druga fala mrozów majowych dotknęła kwitnące jabłonie. Zbigniew Przybyszewski, sadownik z grójeckiego, zauważa, że choć na pierwszy rzut oka strat w sadach jabłoniowych nie widać, to kwiaty mają uszkodzone słupki i zalążnie, więc owoców nie będzie. Ma jednak nadzieję, że rozwiną się późniejsze kwiaty, które mogą dać owoce.
Dodatkowym utrudnieniem w uprawach polowych jest brak zapylania. Było zimno, pszczoły nie wychodziły z uli i nie zapylały kwiatów.
W ofercie rynku hurtowego są też wcześniej dojrzewające truskawki węgierskie. Jednak w tym roku dostawy tych owoców także są mniejsze, a cena wysoka - od 21 do 26 zł za kilogram. Rok temu kosztowały 15 zł/kg.
- Znaczna wilgotność gleb spowodowała późniejsze wysadzenie rozsad, co uchroniło niektóre uprawy od strat mrozowych. Jednak wpłynie to, podobnie jak w innych uprawach polowych, na opóźnienie zbiorów. Konsumenci muszą być przygotowani na dostawy kapusty i kalafiorów spod osłon i wyższe ceny - zaznacza Małgorzata Skoczewska.
Krajowa młoda kapusta kosztuje teraz od 3 do 4 zł za sztukę, ale główki są małe i słabo zbite. Młoda kapusta sprowadzana z Macedonii jest wprawdzie większa i ma bardziej zwarte liście, ale jest droższa - 5,5 zł za sztukę.
Tanieją krajowe pomidory, ale są na razie o 30 proc. droższe niż przed rokiem, kosztują w ofercie hurtowej 4 zł za kg. Zdrożały szparagi. Jeszcze w ubiegłym tygodniu ich ceny były na poziomie cen z roku poprzedniego, teraz kosztują od 14 do 20 zł za kilogram. To o 20 proc. drożej niż przed rokiem.
Rabarbar jest droższy o 20 proc. w porównaniu do ceny sprzed roku i kosztuje od 4 do 5 zł za kilogram. Za polskie młode ziemniaki odmiany Irga z upraw szklarniowych trzeba zapłacić 10-14 zł za kilogram.