Trwa ładowanie...

Uwaga na cukier o brązowym kolorze. Dodają do niego karmel i sprzedają dwa razy drożej

Panuje powszechne przekonanie, że cukier o kolorze brązowym jest zdrowszy niż biały. Tymczasem prawda jest taka, że producenci żywności robią wszystko, aby zarobić. Dodają do zwykłego cukru karmel i sprzedają go drożej. Znalaźliśmy taki produkt w sklepie.

Share
Uwaga na cukier o brązowym kolorze. Dodają do niego karmel i sprzedają dwa razy drożej
Źródło: WP.PL, fot: Agata Wołoszyn
d1rdtce

Z różnych stron jesteśmy bombardowani informacjami, że cukier zdrowy nie jest i że powinniśmy go unikać. Przyzwyczajeni do słodkiego smaku szukamy zdrowszej alternatywy, którą dla wielu jest cukier o brązowym kolorze. Jak się okazuje, jeden z producentów dodaje do zwykłych, białych kryształków… karmel, który barwi je na brązowo! Taki cukier znalazłam na sklepowej półce.

WP.PL
Źródło: WP.PL, fot: Agata Wołoszyn

- Może wydawać się to absurdalne, ale powinniśmy czytać etykiety na opakowaniach cukru - radzi Urszula Somow, dietetyk sportowy. - Bo zdarza się, że jest "pokolorowany" karmelem. Producenci szukają zysku i stosują właśnie takie triki, żeby zarobić. Zdrowa żywność jest teraz w modzie i właśnie z nią kojarzymy produkty o brązowej barwie, np. - ryż czy makaron. Niestety z cukrem jest zupełnie inaczej - skomentowała.

Obejrzyj także: Pomysł na biznes: Sklep ze słodyczami

Chcieliśmy się przekonać, czy łatwo jest odbarwić brązowy cukier. Wsypaliśmy go do szklanki i zalaliśmy zimną wodą. Po chwili kryształki stały się białe, a woda przejęła ich wcześniejszy kolor.

WP.PL
Źródło: WP.PL, fot: Agata Wołoszyn
WP.PL
Źródło: WP.PL, fot: Agata Wołoszyn

Okazuje się, że jeden z producentów zastrzegł sobie nazwę "cukier brązowy" w Urzędzie Patentowym i taki napis znajdziemy na jego opakowaniach.

d1rdtce

Agnieszka Majchrzak z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wyjaśnia, że karmel można dodać do cukru tylko w celach aromatycznych. - Za tym powinna iść stosowna nazwa, np. cukier palony lub cukier o smaku karmelowym, bo zgodnie z rozporządzeniem 1333/2008 o dodatkach do żywności, cukru barwić nie wolno.

Zadzwoniliśmy także do producenta.

- Nasz cukier brązowy powstaje z buraka cukrowego i pokryty jest karmelem. Biały kryształ jest powlekany warstewką tego składnika - usłyszeliśmy od pana z działu sprzedaży, który dodał, że ma to na celu nadanie mu odpowiedniej barwy.

d1rdtce

Czy dodany do cukru karmel może być szkodliwy?

- W takim cukrze znajdują się niewielkie ilości tego barwnika, więc nie powinniśmy się go obawiać, ale spożywanie w dużych ilościach może skutkować takimi dolegliwościami jak biegunki, wzdęcia, czy bóle brzucha - powiedziała Somow.

Za 1 kg zwykłych, białych kryształków musimy zapłacić ok. 4,49 zł. Z kolei na produkt z karmelem wydamy dwa razy więcej, bo aż 9,98 zł!

d1rdtce

- Płacimy dużo więcej, a dostajemy cukier, który jest pokolorowany. Nie ma to najmniejszego sensu - komentuje dietetyk.

Ekspert dodaje, że często mylimy brązowy cukier z trzcinowym, choć i tak powinniśmy zrezygnować z obu.

- Cukier to cukier i trzeba go unikać. Nie szukajmy na siłę w tym produkcie składników mineralnych, bo praktycznie ich nie ma. Dla mnie używanie cukru brązowego czy trzcinowego to dorabianie argumentów do tego, żeby móc sobie posłodzić. Używanie takich "zamienników" to próba bycia fit po omacku - dodaje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1rdtce

Podziel się opinią

Share
d1rdtce
d1rdtce