Według FAO wieprzowina jest bezpieczna dla konsumentów
Groźba zarażenia się wirusem świńskiej grypy poprzez wieprzowinę jest tak minimalna, że można jej w ogóle nie brać pod uwagę, ocenił wczoraj główny weterynarz FAO.
Główny weterynarz Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Joseph Domenech potwierdził po raz kolejny, że wieprzowina i jej produkty są bezpieczne i można je spożywać. - Żaden wirus grypy nie został odnaleziony w mięsie i jego produktach – zapewnił Domenech. W obawie przed wirusem nowej grypy około 20 krajów zabroniło importu wieprzowiny i innego mięsa.
Kanadyjskie władze informowały w sobotę o wykryciu nowego wirusa grypy A/H1N1 u świń na jednej z farm hodowlanych w prowincji Alberta. Zwierzęta prawdopodobnie zaraziły się od jednego z pracowników farmy, który powrócił niedawno z Meksyku. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydały po tym incydencie oświadczenie o szczególnej ostrożności przy hodowli zwierząt.
W przeciwieństwie do przypadków ptasiej grypy, gdy ludziom doradzano, by unikali dotykania nieżywych kurcząt, eksperci WHO zapewniają, że martwe świnie nie stanowią zagrożenia. - Nowy wirus grypy nie zaraża ludzi łatwo i ma bardzo niską patogenność zarówno w przypadku ludzi, jak i świń, w przeciwieństwie do ptasiej grypy, która zabiła miliony sztuk drobiu - wyjaśnił Domenech.
Autor: PAP (JS)