Trwa ładowanie...
d2gkduw
żywność
06-05-2009 11:22

Według FAO wieprzowina jest bezpieczna dla konsumentów

Groźba zarażenia się wirusem świńskiej grypy poprzez wieprzowinę jest tak minimalna, że można jej w ogóle nie brać pod uwagę, ocenił wczoraj główny weterynarz FAO.

d2gkduw
d2gkduw

Główny weterynarz Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Joseph Domenech potwierdził po raz kolejny, że wieprzowina i jej produkty są bezpieczne i można je spożywać. - Żaden wirus grypy nie został odnaleziony w mięsie i jego produktach – zapewnił Domenech. W obawie przed wirusem nowej grypy około 20 krajów zabroniło importu wieprzowiny i innego mięsa.

Kanadyjskie władze informowały w sobotę o wykryciu nowego wirusa grypy A/H1N1 u świń na jednej z farm hodowlanych w prowincji Alberta. Zwierzęta prawdopodobnie zaraziły się od jednego z pracowników farmy, który powrócił niedawno z Meksyku. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydały po tym incydencie oświadczenie o szczególnej ostrożności przy hodowli zwierząt.

W przeciwieństwie do przypadków ptasiej grypy, gdy ludziom doradzano, by unikali dotykania nieżywych kurcząt, eksperci WHO zapewniają, że martwe świnie nie stanowią zagrożenia. - Nowy wirus grypy nie zaraża ludzi łatwo i ma bardzo niską patogenność zarówno w przypadku ludzi, jak i świń, w przeciwieństwie do ptasiej grypy, która zabiła miliony sztuk drobiu - wyjaśnił Domenech.

Autor: PAP (JS)

d2gkduw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gkduw