Wyniki tajnych badań o cukrze wyszły na jaw. Ukrywano przez 50 lat
Branży cukrowniczej zależy na tym, by ukrywać badania potwierdzające negatywny wpływ cukru na zdrowie. Ich działania nie różnią się znacząco od tych, których swego czasu dopuszczały się koncerny tytoniowe. "Projekt 259" to badanie na temat cukru przeprowadzone w 1968 r. Wyniki tego eksperymentu są szokujące, jednak przez lata nie ujrzały światła dziennego.
23.11.2017 15:07
Jak podaje CNN, te dane były ukrywane przez 50 lat i dopiero teraz staje się o nich głośno. Chodzi o eksperyment na szczurach, nazwany "Projektem 259". Zwierzętom podawano produkty bogate w cukier a następnie analizowano ich mocz. Okazało się, że szczury, które poddano diecie wysoko-cukrowej, poniosły poważne zdrowotne konsekwencje.
W ich moczu zwiększony był (w porównaniu do szczurów nie będących na diecie wysokocukrowej) poziom enzymu uważanego za jeden z czynników ryzyka w raku pęcherza moczowego - beta-glukoronidazy.
Te wyniki są o tyle szokujące, że od 1958 r. w USA obowiązywał przepis zakazujący dopuszczenia do powszechnego użytku produktów spożywczych, które mogą przyczyniać się do powstawania raka. To uderzyłoby boleśnie w branżę cukierniczą, która postanowiła ukryć niewygodne wyniki.
Kontrolowana przed branże organizacja Sugar Research Foundation rozpoczęła kampanię dezinformacji. Zasponsorowała nawet badania dowodzące, że cukier ma na nas zbawienny wpływ. O tej sprawie napisało jednak branżowe czasopismo "JAMA International Medicine" a rok później - "PLOS Biology". Sugar Research Foundation została oskarżona o zatajanie prawdy. Fundacja zmieniła nazwę, oddaliła zarzuty. Tłumaczyła też, że "Projekt 259" miał duże opóźnienie i przekroczył budżet, dlatego nie publikowano jego wyników.
- To takie samo działanie, jak manipulacje przemysłu tytoniowego - powiedział w rozmowie z CNN Stanton Glatz, naukowiec z Uniwersytetu w Kalifornii i współautor publikacji o "Projekcie 259".