Trwa ładowanie...

Na to czekali grzybiarze. Wniosek jest jeden: ruszył wysyp

Najlepsze są moczone w mleku, panierowane i smażone jak kotlety schabowe. Mowa o kaniach, zdjęciami których w ostatnich dniach chwalą się grzybiarze. Mówią o prawdziwym wysypie tych grzybów.

Trwa wysyp kaniTrwa wysyp kaniŹródło: East News, fot: Wojciech Olkusnik
d17gj9y
d17gj9y

Grzybiarze z całej Polski chwalą się w mediach społecznościowych zdjęciami i nagraniami wideo, na których widać czubajki kanie. My również znaleźliśmy je w czasie grzybobrania w lasach w pobliżu Radomska w woj. łódzkim.

Trwa wysyp kani w lasach WP
Trwa wysyp kani w lasachŹródło: WP, fot: KARN

W materiałach opublikowanych w mediach społecznościowych widać, że kanie pojawiły się m.in. w woj. łódzkim oraz mazowieckim. Niektórzy grzybiarze chwalą się, że zbiory idą w setki sztuk.

Wysyp kani w lasach Facebook
Wysyp kani w lasachŹródło: Facebook

Trwa wysyp kani w lasach

Kobieta.interia.pl napisała natomiast o wysypie kani w woj. śląskim. - Łąka przy lesie, 295 kani w 1,5 godziny - komentował swoje zbiory grzybiarz, cytowany przez portal.

Jak je rozpoznać? Aby uniknąć pomyłki, warto poznać specyficzne cechy, które pozwalają na jej identyfikację. Kania ma duży, parasolowaty kapelusz z brązowymi łuskami oraz długi, smukły trzon z ruchomym pierścieniem. Cechą charakterystyczną są również białe, gęste blaszki, które nie przylegają do trzonu.

d17gj9y

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebezpieczne znalezisko w lesie. Skala odkrycia była ogromna

Największym zagrożeniem jest pomylenie kani z muchomorem sromotnikowym, który jest jednym z najbardziej trujących grzybów. Kania nie ma zielonkawego zabarwienia ani nieprzyjemnego zapachu, co jest cechą wyróżniającą muchomory. Jednakże, w razie wątpliwości, zawsze warto skonsultować swoje znalezisko z doświadczonym grzybiarzem.

Zastosowanie czubajki kani w kuchni

Kania jest nie tylko bezpieczna do jedzenia, ale także bardzo smaczna. Najpopularniejszym sposobem przygotowania kani jest jej panierowanie i smażenie, co czyni ją chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.

d17gj9y

Grzyb ten można także wykorzystać w zupach, gulaszach, risotto czy na pizzy. Drobno pokrojona kania stanowi świetny farsz do pierogów i krokietów. Można ją również grillować, piec, marynować, a nawet dodawać do sałatek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d17gj9y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17gj9y

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj