Na to czekali grzybiarze. Wniosek jest jeden: ruszył wysyp

Najlepsze są moczone w mleku, panierowane i smażone jak kotlety schabowe. Mowa o kaniach, zdjęciami których w ostatnich dniach chwalą się grzybiarze. Mówią o prawdziwym wysypie tych grzybów.

Trwa wysyp kaniTrwa wysyp kani
Źródło zdjęć: © East News | Wojciech Olkusnik
oprac.  KARN

Grzybiarze z całej Polski chwalą się w mediach społecznościowych zdjęciami i nagraniami wideo, na których widać czubajki kanie. My również znaleźliśmy je w czasie grzybobrania w lasach w pobliżu Radomska w woj. łódzkim.

Trwa wysyp kani w lasach
Trwa wysyp kani w lasach © WP | KARN

W materiałach opublikowanych w mediach społecznościowych widać, że kanie pojawiły się m.in. w woj. łódzkim oraz mazowieckim. Niektórzy grzybiarze chwalą się, że zbiory idą w setki sztuk.

Wysyp kani w lasach
Wysyp kani w lasach © Facebook

Trwa wysyp kani w lasach

Kobieta.interia.pl napisała natomiast o wysypie kani w woj. śląskim. - Łąka przy lesie, 295 kani w 1,5 godziny - komentował swoje zbiory grzybiarz, cytowany przez portal.

Jak je rozpoznać? Aby uniknąć pomyłki, warto poznać specyficzne cechy, które pozwalają na jej identyfikację. Kania ma duży, parasolowaty kapelusz z brązowymi łuskami oraz długi, smukły trzon z ruchomym pierścieniem. Cechą charakterystyczną są również białe, gęste blaszki, które nie przylegają do trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebezpieczne znalezisko w lesie. Skala odkrycia była ogromna

Największym zagrożeniem jest pomylenie kani z muchomorem sromotnikowym, który jest jednym z najbardziej trujących grzybów. Kania nie ma zielonkawego zabarwienia ani nieprzyjemnego zapachu, co jest cechą wyróżniającą muchomory. Jednakże, w razie wątpliwości, zawsze warto skonsultować swoje znalezisko z doświadczonym grzybiarzem.

Zastosowanie czubajki kani w kuchni

Kania jest nie tylko bezpieczna do jedzenia, ale także bardzo smaczna. Najpopularniejszym sposobem przygotowania kani jest jej panierowanie i smażenie, co czyni ją chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.

Grzyb ten można także wykorzystać w zupach, gulaszach, risotto czy na pizzy. Drobno pokrojona kania stanowi świetny farsz do pierogów i krokietów. Można ją również grillować, piec, marynować, a nawet dodawać do sałatek.

Wybrane dla Ciebie

Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Tony truskawek z Egiptu z zakazem wjazdu. Oto co wykryły służby
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Koniec sporu o kebaba. Turcy wycofali wniosek z UE
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Skarbówka wyprzedaje auta. Wśród nich kultowa toyota za 8 tys. zł
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Pierwszy taki autobus na cmentarzu. To pomysł Polaków
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich
Przemyt warty 76 tys. zł. Oto co znaleźli w przesyłkach kurierskich