Na to czekali grzybiarze. Wniosek jest jeden: ruszył wysyp

Najlepsze są moczone w mleku, panierowane i smażone jak kotlety schabowe. Mowa o kaniach, zdjęciami których w ostatnich dniach chwalą się grzybiarze. Mówią o prawdziwym wysypie tych grzybów.

Trwa wysyp kaniTrwa wysyp kani
Źródło zdjęć: © East News | Wojciech Olkusnik
oprac.  KARN

Grzybiarze z całej Polski chwalą się w mediach społecznościowych zdjęciami i nagraniami wideo, na których widać czubajki kanie. My również znaleźliśmy je w czasie grzybobrania w lasach w pobliżu Radomska w woj. łódzkim.

Trwa wysyp kani w lasach
Trwa wysyp kani w lasach © WP | KARN

W materiałach opublikowanych w mediach społecznościowych widać, że kanie pojawiły się m.in. w woj. łódzkim oraz mazowieckim. Niektórzy grzybiarze chwalą się, że zbiory idą w setki sztuk.

Wysyp kani w lasach
Wysyp kani w lasach © Facebook

Trwa wysyp kani w lasach

Kobieta.interia.pl napisała natomiast o wysypie kani w woj. śląskim. - Łąka przy lesie, 295 kani w 1,5 godziny - komentował swoje zbiory grzybiarz, cytowany przez portal.

Jak je rozpoznać? Aby uniknąć pomyłki, warto poznać specyficzne cechy, które pozwalają na jej identyfikację. Kania ma duży, parasolowaty kapelusz z brązowymi łuskami oraz długi, smukły trzon z ruchomym pierścieniem. Cechą charakterystyczną są również białe, gęste blaszki, które nie przylegają do trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebezpieczne znalezisko w lesie. Skala odkrycia była ogromna

Największym zagrożeniem jest pomylenie kani z muchomorem sromotnikowym, który jest jednym z najbardziej trujących grzybów. Kania nie ma zielonkawego zabarwienia ani nieprzyjemnego zapachu, co jest cechą wyróżniającą muchomory. Jednakże, w razie wątpliwości, zawsze warto skonsultować swoje znalezisko z doświadczonym grzybiarzem.

Zastosowanie czubajki kani w kuchni

Kania jest nie tylko bezpieczna do jedzenia, ale także bardzo smaczna. Najpopularniejszym sposobem przygotowania kani jest jej panierowanie i smażenie, co czyni ją chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.

Grzyb ten można także wykorzystać w zupach, gulaszach, risotto czy na pizzy. Drobno pokrojona kania stanowi świetny farsz do pierogów i krokietów. Można ją również grillować, piec, marynować, a nawet dodawać do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Przez 9 lat brał zasiłki na fikcyjnych bezdomnych. Wyłudził 2,8 mln zł
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w warsztacie. Płacą 4 tys. zł tygodniowo
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
To koniec znanej księgarni w Poznaniu. Wyprawili stypę
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu
Ile kosztuje węgiel? Oto ceny w skupach przed szczytem sezonu
Nowe źródło zarobku dla handlarzy autami. Padł rekord
Nowe źródło zarobku dla handlarzy autami. Padł rekord
Fabryka "polskiej whisky" szuka inwestora. Jest warta 106 mln zł
Fabryka "polskiej whisky" szuka inwestora. Jest warta 106 mln zł
Słynna sieć restauracji w USA wstaje z kolan. Oto nowy plan
Słynna sieć restauracji w USA wstaje z kolan. Oto nowy plan
Podpaski zamiast elektroniki. Straty na 90 tys. zł. Sąd wydał wyrok
Podpaski zamiast elektroniki. Straty na 90 tys. zł. Sąd wydał wyrok
Mamy dwóch nowych lottomilionerów. Zarobili po kilkanaście milionów
Mamy dwóch nowych lottomilionerów. Zarobili po kilkanaście milionów
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat