Na to czekali grzybiarze. Wniosek jest jeden: ruszył wysyp

Najlepsze są moczone w mleku, panierowane i smażone jak kotlety schabowe. Mowa o kaniach, zdjęciami których w ostatnich dniach chwalą się grzybiarze. Mówią o prawdziwym wysypie tych grzybów.

Trwa wysyp kaniTrwa wysyp kani
Źródło zdjęć: © East News | Wojciech Olkusnik
oprac.  KARN

Grzybiarze z całej Polski chwalą się w mediach społecznościowych zdjęciami i nagraniami wideo, na których widać czubajki kanie. My również znaleźliśmy je w czasie grzybobrania w lasach w pobliżu Radomska w woj. łódzkim.

Trwa wysyp kani w lasach
Trwa wysyp kani w lasach © WP | KARN

W materiałach opublikowanych w mediach społecznościowych widać, że kanie pojawiły się m.in. w woj. łódzkim oraz mazowieckim. Niektórzy grzybiarze chwalą się, że zbiory idą w setki sztuk.

Wysyp kani w lasach
Wysyp kani w lasach © Facebook

Trwa wysyp kani w lasach

Kobieta.interia.pl napisała natomiast o wysypie kani w woj. śląskim. - Łąka przy lesie, 295 kani w 1,5 godziny - komentował swoje zbiory grzybiarz, cytowany przez portal.

Jak je rozpoznać? Aby uniknąć pomyłki, warto poznać specyficzne cechy, które pozwalają na jej identyfikację. Kania ma duży, parasolowaty kapelusz z brązowymi łuskami oraz długi, smukły trzon z ruchomym pierścieniem. Cechą charakterystyczną są również białe, gęste blaszki, które nie przylegają do trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebezpieczne znalezisko w lesie. Skala odkrycia była ogromna

Największym zagrożeniem jest pomylenie kani z muchomorem sromotnikowym, który jest jednym z najbardziej trujących grzybów. Kania nie ma zielonkawego zabarwienia ani nieprzyjemnego zapachu, co jest cechą wyróżniającą muchomory. Jednakże, w razie wątpliwości, zawsze warto skonsultować swoje znalezisko z doświadczonym grzybiarzem.

Zastosowanie czubajki kani w kuchni

Kania jest nie tylko bezpieczna do jedzenia, ale także bardzo smaczna. Najpopularniejszym sposobem przygotowania kani jest jej panierowanie i smażenie, co czyni ją chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.

Grzyb ten można także wykorzystać w zupach, gulaszach, risotto czy na pizzy. Drobno pokrojona kania stanowi świetny farsz do pierogów i krokietów. Można ją również grillować, piec, marynować, a nawet dodawać do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
Ceny węgla na Śląsku. Tu kupisz opał najtaniej
Ceny węgla na Śląsku. Tu kupisz opał najtaniej
Coś dla fanów Eurojackpot. Matematyk policzył szanse na wygraną
Coś dla fanów Eurojackpot. Matematyk policzył szanse na wygraną
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"