70 suszonych owadów w bochenku chleba. Jedna z największych sieci w Finlandii rozpoczęła sprzedaż
W największych miastach Finlandii można skosztować nowego smakołyku - chleba, który powstał ze zmielonych świerszczy. Owady stanowią 3 proc. wagi bochenka.
24.11.2017 | aktual.: 24.11.2017 13:29
O nowości, którą mogą zajadać się Finowie, rozpisują się światowe media. Bochenki ze zmielonych świerszczy oferuje jedna z największych sieci w kraju. Pierwsza dostawa trafiła na półki w piątek.
Bochenek kosztuje 3,99 euro, czyli jest nieco droższy od przeciętnego pszennego pieczywa w Finlandii, za które trzeba zapłacić 2-3 euro. Producent tłumaczy jednak, że chleb z owadów ma wiele zalet. - Oferuje konsumentom dobre źródło białka, a także w przystępny sposób pozwala na zaznajomienie się z żywnością na bazie owadów - powiedział Juhani Sibakov, szef innowacji w firmie piekarniczej Fazer, cytowany przez "The Guardian".
Na jeden bochenek oprócz tradycyjnej mąki, składa się również 70 zmielonych suszonych świerszczy. Odpowiadają one za ok. 3 proc. końcowej wagi produktu.
Zobacz także: Co znajduje się w konserwach turystycznych?
Żywność z owadów wciąż szokuje wielu obywateli tzw. "zachodniego świata", choć jest coraz popularniejsza. W Warszawie już w 2013 r. otworzyła się pierwsza restauracja, która serwowała potrawy z "robaków". Owadzie białko może być przyszłością Ziemi, którą zamieszkuje coraz więcej osób i która w wielu regionach cierpi na braki żywności.