GIS wycofał z obrotu ser koryciński. Jego spożycie może powodować chorobę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii produktu "Ser Koryciński swojski naturalny, ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego".
Powodem wycofania sera jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w trakcie badań urzędowych w trzech z pięciu badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Wycofaniu podlega partia produktu "SER KORYCIŃSKI SWOJSKI NATURALNY, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego".
Producentem sera jest firma Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216. Dystrybutorem jest Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Obejrzyj: Wzrost podatków i likwidacja trzynastek. Strategia na wyjście z kryzysu
Data produkcji: 01.06.2020. Data produkcji jest jednocześnie numerem partii. Termin spożycia do 01.07.2020
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu - Lidl sp. z o.o. sp. k. i inspekcję weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.
GIS podał, że firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji zadecydowała o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła kompleksową kontrolę w zakładzie produkcyjnym.
Konsumenci powinni sprawdzić, czy mają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został kupiony.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.