Trwa ładowanie...

Jemy coraz mniej mięsa, stawiamy na bezalkoholowe napoje

Radykalnie zmieniają się przyzwyczajenia żywieniowe Polaków. Średnio każdy z nas w 2019 r. zjadł 1,4 kg mniej mięsa niż rok wcześniej. Za to główne wydatki idą na żywność i napoje bezalkoholowe. To nie będzie sezonowa zmiana, a stale utrzymujący się trend.

Share
Jemy coraz mniej mięsa, stawiamy na bezalkoholowe napoje
Źródło: Flickr
d2lk4n9

Spożycie mięsa na osobę w 2019 r. spadło o 2,3 proc., do 61 kg – podał GUS. To mniej o 1,4 kg na osobę. Jak czytamy w "Rzeczpospolitej", oferta zamienników powoduje, że w tym roku trend może być jeszcze wyraźniejszy.

Czytaj też: <a href="https://finanse.wp.pl/koniec-z-sosem-cyganskim-powodem-antyrasistowskie-protesty-6544152716167808a" target="_blank">Koniec z "sosem cygańskim". Antyrasistowskie protesty</a>

Ograniczanie spożycia mięsa deklaruje już ok. 2-3 mln osób, to odbija się na rynku i oddziałuje na to, co trafia na sklepowe półki. Kolejne dane GUS pokazują, że ogółem wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły 25,1 proc. wszystkich miesięcznych wydatków na osobę w gospodarstwach domowych.

d2lk4n9

W raporcie zaznaczono, że - w subiektywnej ocenie gospodarstw domowych - ogółem blisko 49 proc. oceniało swoją sytuację materialną jako dobrą lub raczej dobrą, a ok. 44 proc. jako przeciętną. Jednak zmiany zwyczajów żywieniowych stają się coraz bardziej widoczne.

Obejrzyj: Smażalnia we Władysławowie. Cena za rybę zwala z nóg

- Wiele raportów wskazywało dotychczas, że nawet 40 proc. Polaków ogranicza mięso. Niemalże każdego dnia dowiadujemy się o nowych roślinnych produktach w sklepach – powiedziała "Rzeczpospolitej" Patricia Homa, dyrektor ProVeg International w Polsce.

Jak dodała, biorąc pod uwagę dodatkową motywację, wywołaną izolacją podczas pandemii i doniesieniami o ryzyku, jakie niesie przemysłowa hodowla zwierząt, w 2020 r. spodziewane są kolejne pozytywne zmiany w diecie Polaków. Bo wciąż spożywamy wielokrotnie więcej mięsa, niż sugerują to organizacje zdrowotne.

d2lk4n9

Czytaj także: <a href="https://finanse.wp.pl/chrzczone-paliwo-na-tych-stacjach-lepiej-nie-tankowac-6544056097585728a" target="_blank">"Chrzczone" paliwo. Na tych stacjach lepiej nie tankować</a>

Pozytywną zmianą jest to, że Polacy, nawet nie rezygnując z mięsa, ograniczają jego spożycie i większą uwagę przywiązują do jakości oraz źródeł pochodzenia. Dlatego swoją ofertę dostosowują do tego sieci handlowe.

Zmiany nie dotyczą jednak samego mięsa. Według GUS spadło też spożycie pieczywa - o 5,4 proc. W przypadku cukru spadek to 4,9 proc., a mleka – 2,4 proc. Zjedliśmy także o 3,6 proc. mniej ryb i owoców morza, ale także warzyw - o 3,9 proc. (w tym ziemniaków o 7,4 proc.).

Wzrost spożycia widać za to w przypadku makaronów, serów i twarogów, a także owoców.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2lk4n9

Podziel się opinią

Share
d2lk4n9
d2lk4n9