Kurki na wagę złota. Są drogie jak czereśnie
Nawet 100 zł/kg można zapłacić na targowisku za świeże kurki. Pojawiły się już pierwsze grzyby, ale ceny na razie odstraszają. Kurki są drogie jak czereśnie - pisze "Fakt".
Ruszył sezon grzybowy. A to oznacza, że na targowiskach można już kupić pierwsze świeże grzyby. Chociaż ceny mogą być wysokie, tak jak przy czereśniach, które na początku kosztowały nawet 260 zł/kg.
Kurka, czyli pieprznik jadalny, uznawana jest za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Dlatego cena też jest wyższa.
Jak informuje dziennik "Fakt" sporo grzybiarzy sprzedaje kurki np. na trasie Bydgoszcz – Solec Kujawski. A w samych miastach ceny na targowiskach osiągają od 70 do 100 zł/kg.
Kurki na zamówienie. Taniej przez internet
Niewiele taniej jest przy zamówieniach internetowych. "Fakt" opisuje historię grzybiarzy z Aleksandrowa Łódzkiego, którzy na zlecenie mogą pójść do lasu i nazbierać kurek. Za 1 kg chcą 70 zł. Z kolei w miejscowości Borowa na Pomorzu trzeba zapłacić 50 zł.
Sezon już rozpoczęty. Oferuję usługę zbierania grzybów na zamówienie, zawsze świeże, prosto z lasu, z dala od cywilizacji i spalin – "Fakt" cytuje ogłoszenie mieszkańca Makowa Podhalańskiego. Także ten zbieracz oferuje 50 zł/kg.
Oferty na zebranie kurek można znaleźć na portalu OLX. Jeden z mieszkańców Warszawy zaoferował, że poszuka grzybów za 45 zł. Jednak przy większej ilości może negocjować cenę.