Magda Gessler rusza ze świątecznym kateringiem. Oto cena 5 pierogów
Choć jest dopiero listopad, to Magda Gessler rusza ze świątecznym cateringiem w swojej warszawskiej restauracji - "U Fukiera". Ceny mogą jednak odebrać apetyt, bo za pierogi zapłacimy 51 zł. W ofercie dostępne są także ryby oraz ciasta.
Na stronie internetowej "U Fukiera", czyli warszawskiej restauracji Magdy Gessler możemy w specjalnej zakładce "delikatesy" kupić różne potrawy m.in. na święta Bożego Narodzenia. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za świąteczne zakupy u znanej restauratorki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny jak 10 lat temu. Tak się kończy wojna dyskontów
Magda Gessler zaczyna zbierać zapisy na potrawy wigilijne od środy 13 listopada. Za pięć sztuk pierogów z kapustą i prawdziwkami zapłacimy tyle samo, co rok temu, czyli 51 zł.
Kolejnym tradycyjnym daniem wigilijnym jest barszcz czerwony, najlepiej z uszkami. Za 900 ml zupy zapłacimy 67 zł, czyli 2 zł drożej niż w 2023 r. Natomiast za 10 sztuk uszek z borowikami – 70 zł.
Grzybowa od Gessler będzie nas kosztowała 83 zł za 900 ml. W górę poszła cena sałatki jarzynowej, która kosztuje 43 zł. W 2023 r. było to 41 zł za 300 g.
Jakie dania rybne Magda Gessler ma w swojej ofercie? Przede wszystkim tradycyjną rybę po grecku, czyli dorsza z warzywami. Za 200 g słoik tej potrawy musimy zapłacić 49 zł, więc kilogram będzie nas kosztował 245 zł. Natomiast za 1 sztukę pstrąga faszerowanego koprem trzeba zapłacić 93 zł.
W ofercie znajdziemy także ciasta. Za kilogram piernika staropolskiego z powidłami śliwkowymi zapłacimy 90 zł, natomiast sernik jest o 7 zł droższy. Najwięcej kosztować będzie kilogram makowca "na bogato z orzechami" – 145 zł za 1,2 kg.
Magda Gessler sprzedaje grzybowe frykasy
W restauracji Gessler dostępne są także grzyby. Jak pisaliśmy w WP Finanse, w warszawskich delikatesach można kupić także marynowane leśne okazy, a także zupy np. z prawdziwków.
Kapusta wegańska z grzybami i pigwą kosztuje 91 zł, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami - 89 zł, a pulpety cielęce w sosie borowikowym - 87 zł.
W ofercie znajdziemy też marynowane grzyby - wszystkie są sprzedawane w słoiczkach o pojemności 350 ml. Za marynowane opieńki gwiazda "Kuchennych rewolucji" oczekuje 22 zł, a za maślaki - 25 zł.