Nadciąga wzrost cen. Zapłacimy więcej za pieczywo i mięso
Rosnące ceny zboża odbiją się na naszych codziennych rachunkach. Już niedługo będziemy płacić więcej za pieczywo oraz mięso – ostrzegają eksperci.
28.01.2021 21:54
Od lata na światowych rynkach cena pszenicy poszła w górę o 30 proc., soi o ponad 50 proc., a kukurydzy aż o 60 procent – donosi RMF FM. W wielu krajach zeszły rok był dla rolników mało łaskawy, nieurodzaj przełożył się na rosnące ceny zboża.
Tymczasem w Polsce sytuacja była zgoła odmienna – rolnicy mieli całkiem niezłe zbiory. Skąd więc wzrost cen? Otóż znaczna część zebranych zbóż pójdzie na eksport, bo to się bardziej opłaca zarówno rolnikom, jak i eksporterom.
Wielu właścicieli wypełnionych po brzegi silosów czeka na jeszcze lepsze ceny na zagranicznych rynkach. Eksportowi sprzyja osłabiająca się złotówka – polskie zboże jest relatywnie tańsze od pochodzącego z innych krajów.
Zboże – a więc i pieczywo – musi więc zdrożeć również w Polsce. A to przełoży się też na ceny mięsa, bo zboża służą nie tylko do wytwarzania mąki, są też paszą dla zwierząt. Pszenica, która jak na razie zdrożała o 30 proc. nie ma wielkiego wpływu na ceny mięsa. Ale soja – olbrzymi.
W Polsce 70 proc. pasz dla zwierząt to importowana, genetycznie modyfikowana śruta sojowa. Jednocześnie aż 90 proc. światowej produkcji soi staje się paszą dla zwierząt.
Według opublikowanego niedawno przez Rabobank raportu Agri Commodity Markets Research Outlook, należy się spodziewać raczej dalszych wzrostów, szczególnie że w niepewnych czasach rządy próbują gromadzić zapasy ziarna.