Nowa dieta w szpitalach. Oto co znajdzie się w jadłospisie pacjentów
Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić jednolite zasady żywienia we wszystkich szpitalach. Nowe przepisy mają poprawić jakość posiłków i skrócić przerwy między nimi. Szpitale dostaną pół roku na wdrożenie nowych wytycznych.
Resort zdrowia ogłosił, że od 1 października wszystkie szpitale będą musiały stosować nowe standardy żywienia. Jak podaje "Fakt", dotychczasowy program pilotażowy „Dobry posiłek” zostanie zastąpiony obowiązkowymi regulacjami dla wszystkich placówek.
Wśród najważniejszych zmian znalazły się: ograniczenie przerwy nocnej między posiłkami do 13 godzin, publikacja jadłospisów online oraz wprowadzenie diet opracowanych przez dietetyków. W rekomendowanym przez ministerstwo menu mają pojawić się m.in. pistacje, masło orzechowe, krewetki, ryby i jagnięcina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"
Nowe wytyczne określają także wartości energetyczne posiłków oraz udział tłuszczów i węglowodanów. Szpitale mają pół roku na dostosowanie się do przepisów.
Szpitalne jedzenie. Kontrola NIK
Delegatura NIK w Opolu przeprowadziła w ubiegłym roku kontrolę ws. żywienia pacjentów w opolskich szpitalach. Izba krytycznie oceniła procedury zamówień stosowane przy zakupie żywności dla pacjentów.
Niewłaściwie stosowano przepisy o zamówieniach publicznych zarówno w trakcie przygotowania, jak i prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Naruszenia regulacji prawnych stwierdzono przy sporządzaniu planu postępowań o udzielenie zamówień, przy szacowaniu jego wartości, opisie przedmiotu zamówienia oraz ustalaniu kryteriów oceny ofert - zaznaczono w komunikacie NIK.
NIK stwierdził, że w każdym z badanych podmiotów w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni.