Nowa dieta w szpitalach. Oto co znajdzie się w jadłospisie pacjentów

Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić jednolite zasady żywienia we wszystkich szpitalach. Nowe przepisy mają poprawić jakość posiłków i skrócić przerwy między nimi. Szpitale dostaną pół roku na wdrożenie nowych wytycznych.

szpital, służba zdrowia, zdrowieNowa dieta w szpitalach. W menu pojawią się m.in. krewetki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Jurkovska
Adam Sieńko
oprac.  Adam Sieńko

Resort zdrowia ogłosił, że od 1 października wszystkie szpitale będą musiały stosować nowe standardy żywienia. Jak podaje "Fakt", dotychczasowy program pilotażowy „Dobry posiłek” zostanie zastąpiony obowiązkowymi regulacjami dla wszystkich placówek.

Wśród najważniejszych zmian znalazły się: ograniczenie przerwy nocnej między posiłkami do 13 godzin, publikacja jadłospisów online oraz wprowadzenie diet opracowanych przez dietetyków. W rekomendowanym przez ministerstwo menu mają pojawić się m.in. pistacje, masło orzechowe, krewetki, ryby i jagnięcina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"

Nowe wytyczne określają także wartości energetyczne posiłków oraz udział tłuszczów i węglowodanów. Szpitale mają pół roku na dostosowanie się do przepisów.

Szpitalne jedzenie. Kontrola NIK

Delegatura NIK w Opolu przeprowadziła w ubiegłym roku kontrolę ws. żywienia pacjentów w opolskich szpitalach. Izba krytycznie oceniła procedury zamówień stosowane przy zakupie żywności dla pacjentów.

Niewłaściwie stosowano przepisy o zamówieniach publicznych zarówno w trakcie przygotowania, jak i prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Naruszenia regulacji prawnych stwierdzono przy sporządzaniu planu postępowań o udzielenie zamówień, przy szacowaniu jego wartości, opisie przedmiotu zamówienia oraz ustalaniu kryteriów oceny ofert - zaznaczono w komunikacie NIK.

NIK stwierdził, że w każdym z badanych podmiotów w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni.

Źródło artykułu: WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
Ceny węgla na Śląsku. Tu kupisz opał najtaniej
Ceny węgla na Śląsku. Tu kupisz opał najtaniej
Coś dla fanów Eurojackpot. Matematyk policzył szanse na wygraną
Coś dla fanów Eurojackpot. Matematyk policzył szanse na wygraną
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"
Niemcy wysłali ziemniaki do Polski. Zarobili ponad 130 mln zł
Niemcy wysłali ziemniaki do Polski. Zarobili ponad 130 mln zł