Polskie kurczaki uznane za niebezpieczne przez włoskich producentów
Polski drób znalazł się w pierwszej dziesiątce niebezpiecznych produktów według stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych Coldiretti Varese. Na czarnej liście Włosi umieścili także ryby z Hiszpanii i Francji oraz amerykańskie pistacje.
Coldiretti Varese przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na włoski rynek podczas Międzynarodowego Forum Żywności i Rolnictwa - podał portal polsatnews.pl.
Za wyznacznik uznano liczbę alertów dotyczących poszczególnych produktów. Polskie kurczaki zostały uznane za niebezpieczne z powodu salmonelli. W tej sprawie w 2019 roku wydano w Unii Europejskiej sześć ostrzeżeń. Z tego samego powodu na włoską listę trafiły także kurczaki z Węgier.
Na liście znalazły się także ryby z Hiszpanii i Francji. Według jej autorów hiszpańskie tuńczyki i miecznik zawierają zbyt dużo rtęci, a w ryby francuskie, głównie makrele, są zakażone pasożytem Anisakis - rodzaj nicieni, których spożycie może prowadzić do uszkodzenia ścian żołądka i jelita.
Na czarnej liście żywności znajdują się również pistacje z Turcji i USA oraz orzeszki ziemne z Egiptu ze względu na wysoką zawartość rakotwórczych aflatoksyn.
Od początku 2019 r. w Unii Europejskiej wydano 281 ostrzeżeń dotyczących żywności, czyli średnio jedno ostrzeżenie dziennie. 44 proc. z nich dotyczyło produktów z krajów UE.
Zobacz: PKP - Wymiana taboru
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl