Słynny sos jechał do Polski. Służby zatrzymały żywność
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) znów zatrzymała żywność, która nie spełniała wymogów. Tym razem wątpliwości wzbudziła pasta ajvar z Macedonii Północnej. Powodem były wady w oznakowaniu.
Z najnowszego komunikatu opublikowanego 24 kwietnia wynika, że decyzję o zakazie wprowadzania pasty ajvar na polski rynek wydał oddział IJHARS w Poznaniu. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności" – czytamy w poście opublikowanym na Facebooku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny majonezów. Sprawdziliśmy, gdzie są najtańsze
Żywność z Macedonii Północnej z zakazem wjazdu do Polski
Zakaz dotyczy 1782 kg pasty ajvar, która jechała do nas z Macedonii Północnej. W oficjalnej informacji Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazuje, że powodem zatrzymania były "liczne wady w oznakowaniu".
To już kolejne zatrzymanie, którego dokonali kontrolerzy IJHARS w tym miesiącu. Zaledwie kilka dni temu informowaliśmy o zakazie wprowadzenia na polski rynek prawie 16 ton miodu z Ukrainy.
Powodem zatrzymania było przekroczenie zawartości hydroksymetylofurfuralu (HMF). Ta wada może wskazywać na przegrzanie, zafałszowanie lub długie przechowywanie miodu.
Na początku kwietnia, dokładnie z tego samego powodu, kontrolerzy zatrzymali też inną partią miodu. Wówczas inspektorzy z Lublina zablokowali wjazd dla ponad 20 ton miodu z Ukrainy.
Kontrole IJHARS w 2024 r. Te błędy wykrywają inspektorzy
IJHARS regularnie informuje w komunikatach o zatrzymaniach żywności na granicach Polski. Jest to związane z niespełnieniem przez producentów wymogów jakościowych. Tylko w ostatnich tygodniach 2024 r. inspektorzy wytykali eksporterom m.in. nieprawidłowe oznaczenie na etykietach produktów, zawyżoną wilgotność i obecność szkodników.
Najczęściej kontrolowane produkty pochodziły z Ukrainy, Turcji, Rosji oraz z Chin. Jeżeli chodzi o produkty, pod lupę inspektorów trafiały przede wszystkim przetwory z owoców i warzyw, nasiona roślin oleistych, ryby, przetwory rybne, świeże owoce i warzywa.