Ulubione warzywa Polaków. Zaskakujące wyniki badań
Pomidor, ogórek, ziemniak – oto trzy ulubione warzywa Polaków. Coraz więcej osób dostrzega związek zdrowej diety opartej na warzywach ze wsparciem odporności, jednak tylko co piaty Polak wie, ile warzyw i owoców powinno znajdować się w codziennej diecie.
10.02.2022 12:00
Wiedza Polaków na temat zdrowej diety pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że tylko 19 proc. respondentów potrafi prawidłowo odpowiedzieć na pytanie ile warzyw i owoców dziennie powinniśmy jeść - wynika z niedawno opublikowanego "Badania konsumpcji warzyw i owoców" wykonanego przez Kantar Public.
Pomidor królem warzyw
Między innymi przez brak odpowiedniej świadomości korzystnego wpływu prawidłowej diety na nasz organizm większość z nas po prostu je warzyw zbyt mało.
Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Podobnie było w 2021 roku. Na kolejnych miejscach znajduje się marchew i ogórek. Każde z 5 wymienionych powyżej warzyw gości na polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, w sezonie u przeszło 3 badanych (77 proc.).
Nieco inaczej kształtują się wyniki, gdy zapytam Polaków o ich ulubione warzywa. Okazuje się, że jako ulubione warzywo najwięcej Polaków wskazuje pomidora.
Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku: pomidor (39 proc.), ogórek (23 proc.), ziemniak (15 proc.), kalafior (10 proc.), marchew (10 proc.), sałata (10 proc.), papryka (7 proc.), kapusta (6 proc.), brokuł (6 proc.), cebula (3 proc.), rzodkiewka (2 proc.), cukinia (2 proc.), fasola (2 proc.), burak (2 proc.), dynia (1 proc.).
Co setny badany (1 proc.) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2 proc., że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, że ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
Minimum 400 g warzyw i owoców dziennie
Dietetycy ciągle przypominają, że w zdrowej, zbilansowanej diecie połowę każdego z naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Innymi słowy powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach.
Prawidłowa dieta jest ważna m.in. ze względu na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej.
- Zewsząd słyszymy, by zwiększyć spożycie tytułowej grupy produktów, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak wielkie korzyści takie zachowanie może przynieść - podkreśla Monika Stromkie-Złomaniec – dietetyk kliniczny. - Warzywa i owoce są zdrowe co nie podlega wątpliwościom. Większość argumentuje to obecnością w nich witamin i składników mineralnych co też jest prawdą. Natomiast jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych, to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie - dodaje.