W polskim KFC mięso lepsze niż w Kentucky?

Globalny sukces sieci amerykańskich fast foodów wynika m.in. z przewidywalności menu. Nieważne w jakim kraju czy na jakim kontynencie jesteśmy, wchodząc do McDonalda, Burger Kinga czy KFC wiemy, czego się spodziewać.

Obraz
Źródło zdjęć: © AFP | Justin Sullivan / Getty Images North America

Konrad Pazgan, prezes wykonawczy Grupy Konspol, która dostarcza mięso do restauracji KFC i sieci handlowych przekonuje, że w polskim KFC jest pod tym względem bardzo dobrze. - W Polsce jest absolutnie najwyższa jakość mięsa, bo dostawcy w ogóle nie przetwarzają go w swoim zakładzie, tylko świeży, pocięty kurczak trafia prosto do restauracji. Dopiero na miejscu, w restauracji kurczak jest marynowany i panierowany. Dostawy świeżego mięsa mają miejsce 2-3 razy w tygodniu - dodaje.

Kurczak jest tym, co je

Na jakość mięsa drobiowego wpływ ma szereg różnych czynników i to nie tylko na etapie przetwórstwa, ale jeszcze w trakcie hodowli. Amerykańska sieć KFC dba o to, by na każdym odcinku wszystko odbywało się zgodnie ze standardami.

- KFC ma ostre normy dotyczące jakości mięsa, która zależy m.in. od tego, czym żywił się kurczak oraz czy i jakie np. dostawał lekarstwa . Wszystko to określają zasady wyznaczone przez urzędowe przepisy weterynaryjne, a dba o to nadzór weterynaryjny, opiekujący się każdym kurnikiem dostarczającym drób do KFC. Przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt dbają o to, by reżim sanitarny na fermach był wysoki, by ptaki miały odpowiednią przestrzeń, by antybiotyki były stosowane tylko w niezbędnych przypadkach i zachowane były okresy karencji. Każdy kurczak dostarczany do zakładu posiada podstemplowane przez urzędowego lekarza weterynarii świadectwo zdrowia - mówi Konrad Pazgan. - Co najmniej raz w roku każdy dostawca musi przejść poważny audyt jakości i bezpieczeństwa produktu KFC, poza tym odbywają się regularne, częste i niezapowiedziane kontrole ze strony KFC - nawet kilkanaście razy w roku - dodaje.

Fastfood lepszy od domowego?

Konrad Pazgan zwraca też uwagę, że - wbrew stereotypom - mięso w KFC jest zazwyczaj lepsze niż w pojedynczych, prywatnych restauracjach. Jeśli głównym kryterium wyboru surowca jest jego cena, to trudno zwykle o informacje na temat procesu powstawania mięsa. - Mała restauracja kupując kurczaka często nie ma pojęcia, z jakiej hodowli on pochodzi ani jaki był reżim sanitarny w zakładzie - mówi prezes wykonawczy Grupy Konspol.

W analogicznej sytuacji do właścicieli restauracji są też konsumenci, zaopatrujący się w mięso drobiowe na własny użytek. Kupowanie kurczaka z niesprawdzonych źródeł to jak gra na loterii. Jak przekonuje Konrad Pazgan, niektóre sieci handlowe mają wymogi jakościowe tak samo rygorystyczne jak KFC, podczas gdy w mniejszych sklepach lub w sprzedaży obwoźnej na ryneczkach dbałość o standardy jest na ogół niższa. Dlatego nie zawsze należy kierować się ceną, lecz lepiej sięgać do sprawdzonych źródeł. Firmy takie jak Konspol są gwarantem tego, że proces produkcji mięsa kurczaka jest pod kontrolą od hodowli aż po talerz -niezależnie od tego, czy konsumpcja następuje w domu, czy w KFC.

Wybrane dla Ciebie
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos