Gdzie na grzyby? W tych lasach będzie dużo okazów na majówkę
Majówka to idealny czas na rozpoczęcie sezonu na grzyby. Marek Snowarski, ekspert i twórca serwisu grzyby.pl, podpowiada w rozmowie z "Faktem", gdzie i jakie okazy można znaleźć w tym okresie. Miłośnicy kurek muszą poczekać na pierwsze zbiory do przełomu maja i czerwca.
Obecnie w wielu regionach Polski panuje susza, co utrudnia rozwój grzybów. Jednak na południu kraju, w dolinach i wilgotnych miejscach można znaleźć grzyby borowikowate.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
85 złotych za kilogram. Zawrotne ceny owoców na początku kwietnia
Grzyby na majówkę. Gdzie iść na grzybobranie?
Marek Snowarski, ekspert w dziedzinie grzybów, podkreśla, że sam zbiera grzyby przez cały rok, ale dla wielu osób to właśnie majówka może być dobrem momentem na rozpoczęcie sezonu na grzybobrania.
Obecnie najlepsze warunki dla grzybów panują na południu Polski, w dolinach i w miejscach wilgotnych, na przykład nad rzeczkami i strumieniami - przyznał ekspert w rozmowie z dziennikiem "Fakt".
Jeśli w trakcie majówki wybierzemy się na grzybobranie to powinniśmy rozglądać się takimi gatunkami jak: borowiki, podgrzybki, koźlarze i maślaki.
O tej porze roku w lasach pojawiają się także czarki austriackie, pieczarki łąkowe i żagiew łuskowata. Na kurki trzeba poczekać do przełomu maja i czerwca.
Miłośnicy grzybobrania mogą korzystać z "mapy grzybowej" dostępnej na stronie grzyby.pl, która jest regularnie aktualizowana relacjami od grzybiarzy z całej Polski. Dzięki niej można przewidywać wysypy grzybów.
Smardze za 500 zł/kg, ale nie w lasach
Warto również zwrócić uwagę na smardze, które można znaleźć w chaszczach nad rzeką. Należy jednak pamiętać, że są one objęte częściową ochroną i można je zbierać tylko na terenach ogrodów, działek czy parków. Zbieranie ich w lasach grozi karą do 5 tys. zł.
Sezon na te grzyby trwa od kwietnia do maja, a ich cena sięga nawet 500 zł/kg. Są cenione za delikatny, lekko orzechowy smak i przypominają trufle.
Warto pamiętać, że choć w Polsce występuje ok. 3,3 tys. gatunków grzybów, to tylko 1,3 tys. uchodzi za jadalne. Spośród nich tylko 44 są dopuszczone do obrotu przez Ministerstwo Zdrowia.