Trwa ładowanie...

Idą upały – pracownik musi się napić

Zdecydowana większość pracodawców (98 proc.) zapewnia swoim pracownikom wodę. Jednak w co piątej firmie jest to zwykła „kranówa”

Idą upały – pracownik musi się napićŹródło: Pixland/Thinkstock
d3bs2w8
d3bs2w8

Zdecydowana większość pracodawców (98 proc.) zapewnia swoim pracownikom wodę. Jednak w co piątej firmie jest to zwykła „kranówa” – wynika z sondażu Instytutu Badawczego IQS Quant Group.

W Łodzi czy Olsztynie wystarczy ciecz doprowadzana wprost do kranów z miejskich wodociągów. Jest to bowiem woda z głębinowych studni, która nie ustępująca jakością tej z biurowych dystrybutorów. W większości miast lepiej jednak sięgać po napój z butelek czy urządzeń dozujących. Tyle że 80 proc. pracodawców takiego luksusu nam nie zapewnia. W rezultacie aż 67 proc. zatrudnionych wypija w czasie dnia pracy mniej niż 1 litr życiodajnego płynu. Nie pozostaje to bez wpływu na efektywność pracy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzięki odpowiedniemu żywieniu i nawodnieniu organizmu można podnieść wydajność nawet o jedną piątą. Zaś ubytek 10 proc. wody z naszego ciała – twierdzą eksperci – może powodować bóle głowy i problemy z koncentracją.

Dlaczego woda z kranu wygrywa z dobrą wodą mineralną w plastikowych opakowaniach, z dużą zawartością tak ważnych dla naszego organizmu składników, jak wapń i magnez? Jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Za butle mniejsze, 19-litrowe, trzeba zapłacić – w zależności od producenta i dystrybutora – od 15 do 20 zł. Większe, 22-litrowe, kosztują 20-25 zł, a nawet 30 zł, jeśli zawierają np. wodę jodowaną. Kupno dystrybutora to wydatek rzędu 250-650 zł, a cena miesięcznej dzierżawy urządzenia to 15-25 zł.

*Co na temat zaopatrzenia firmy w wodę mówi kodeks pracy? *
* Jeśli pracownicy muszą pracować w okresie upałów, pracodawca powinien zapewnić im wodę lub inne napoje. Pracownicy nie mogą otrzymywać ekwiwalentu zamiast tych napojów.
* Napoje powinny być wydawane pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. Mają być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
* Miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy.
* Pracodawca powinieneś zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych spożywania napojów
* Zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych.
* Miejsca czerpania wody nienadającej się do picia powinny być oznakowane zgodnie z Polską Normą.
* Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za takie napoje.

Mirosław Sikorski

d3bs2w8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bs2w8