Test majonezów. Oto jak poradzili sobie z nim w Białymstoku
Przed świętami wraca stary spór Polaków dotyczący najsmaczniejszego majonezu. Czy bez etykiety rozpoznasz ulubiony smak? W Białymstoku sprawdziliśmy znajomość majonezów na ulicy. Czy mieszkańcy stolicy Podlasia poradzili sobie z testem znajomości swoich ulubionych majonezów?
Przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą wraca majonezowy spór. Na temat swojej ulubionej marki każdy ma zdanie, ale czy jesteśmy w stanie rozpoznać swój ulubiony majonez, kiedy nie widzimy etykiety na słoiku? Sprawdziliśmy to w Białymstoku.
Przygotowaliśmy cztery marki majonezów: Kielecki, Dekoracyjny Winiary, Helman’s Babuni i Mosso. Zapytaliśmy przechodniów o ulubione majonezy. Następnie zaproponowaliśmy wzięcie udziału w naszej ulicznej zabawie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że trafienie swojego ulubionego majonezu w trzech na cztery przypadków się nie udało. Co ciekawe, osoby biorące udział w naszej zabawie, do kwestii majonezu podchodziły bardzo poważnie. Oceniając nie tylko smak, ale także konsystencję popularnego sosu.
Zapytaliśmy Polaków o ulubiony majonez
Choć w ich teście znalazły się cztery marki, jako ulubione osoby biorące udział w zabawie wymieniły tylko dwie – Majonez Kielecki i Winiary. Wiosną, zapytaliśmy, z jakiego majonezu najchętniej korzystali Polacy. Na pierwszym miejscu znalazł się Majonez Dekoracyjny Winiary, na który wskazało 41 proc. badanych. Drugie miejsce zajął Majonez Kielecki, który wymieniło 23 proc. respondentów. Byli to dwaj niekwestionowani liderzy. Choć, nie dało się ukryć, że Winiary wygrały z Kieleckim w cuglach.
Oczywiście czasami wyniki w rozbiciu na regiony były diametralnie inne. W województwie świętokrzyskim liderem był tylko jeden – tam 98 proc. wskazało na Majonez Kielecki. Natomiast na drugim biegunie znajdowało się wielkopolskie, gdzie 71 proc. wybrało Winiary.
Co ciekawe, najbardziej niezdecydowani okazali się mieszkańcy podkarpackiego, gdzie stosunek głosów rozkładał się na 33 proc. dla majonezu produkowanego przez Winiary i 32 proc. dla rywala z Kielc.
Gdzie produkuje się polskie majonezy?
Z majonezowej mapy Polski, którą przygotowała redakcja WP Finanse wynika, że wytwarzaniem tego produktu zajmują się fabryki zlokalizowane zarówno w dużych, jak i mniejszych miejscowościach. Liderem może być Poznań, bo to właśnie w tym mieście, dwie firmy zajmują się produkcją majonezu.
Popularny Majonez Winiary jest produkowany w Kaliszu (woj. wielkopolskie). Jego odwieczny rywal - Kielecki zaczerpnął nazwę od stolicy woj. świętokrzyskiego.
Z kolei Unilever Polska odpowiada za Majonez Hellmann's, a jego produkcja ma miejsce w Poznaniu (woj. wielkopolskie). W tym mieście wytwarza się także Majonez Pegaz.