Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
produkcja żywności
Artykuł Sponsorowany
30-09-2022 13:21
Artykuł sponsorowany U Jędrusia

U Jędrusia: nowa, innowacyjna linia technologiczna do produkcji pierogów

Przedsiębiorstwo U Jędrusia wyznacza nowe ścieżki w produkcji dań gotowych. Dofinansowanie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju pozwoliło na stworzenie innowacyjnej linii technologicznej. Dzięki niej nie tylko zautomatyzowano i przyspieszono produkcję, ale przede wszystkim całkowicie wyeliminowano substancje konserwujące z wyrobów garmażeryjnych zachowując przy tym termin przydatności do spożycia.

Share
 Źródło: materiały partnera
d2wpid2

U Jędrusia to firma, która rozpoczęła swoją działalność ponad 40 lat temu - w 1979 roku – dzięki pasji właścicieli: Marii i Andrzeja Krupińskich. Początkowo przedsiębiorstwo ograniczało się do sprzedaży wyrobów kulinarnych w ramach funkcjonowania małej restauracji w centrum Krakowa. Lokal powszechnie ceniono za unikalne receptury, wysoką jakość oraz różnorodną kartę dań.

Przełomowy krok w rozwoju przedsiębiorstwa stanowiło rozpoczęcie masowej produkcji dań garmażeryjnych zaledwie 10 lat po rozpoczęciu jego działalności. Rosnąca popularność produktów oznaczonych marką U Jędrusia skutkowała nieustannym poszerzaniem oferty, a finalnie ukierunkowaniem firmy wyłącznie na produkcję dań gotowych.

Jednocześnie ze zmianami ustrojowymi w kraju, w 1989 roku przedsiębiorstwo przeobraziło się w jednego z kluczowych producentów w branży. Firma wykorzystała możliwość sprzedaży swoich produktów nowo powstałym sklepom wielkopowierzchniowym, a wraz ze wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej, poszerzyła swoją działalność o rynki zagraniczne.

d2wpid2

Od małego biznesu po innowacyjne przedsiębiorstwo

Obecnie przedsiębiorstwo U Jędrusia zatrudnia ponad 1000 pracowników i dysponuje 3 zakładami produkcyjnymi. Wszystkie są zlokalizowane w okolicach Krakowa – 2 w Morawicy i 1 w Wieliczce. Firma dysponuje aż 17 liniami produkcyjnymi, co przy rozbudowanych zakładach umożliwia wytwarzanie 250 ton dań garmażeryjnych chłodzonych w ciągu jednego dnia.

Za produkcję największej ilości pierogów odpowiedzialny jest Zakład nr 1 w Morawicy dysponujący siedmioma liniami do produkcji. Jego dzienna działalność skutkuje wytworzeniem 100 ton produktu. Z kolei Zakład nr 3 zaopatrzono w 3 linie produkcyjne. Jedna z nich powstała dzięki dofinansowaniu w ramach projektu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Firma opracowała technologię i wraz z zespołem badawczym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie zrealizowano projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

Za sprawą wykorzystania innowacyjnych technologii możliwa jest efektywna produkcja przy jednoczesnym wyeliminowaniu konserwantów z pierogów. Przełoży się to na imponujący wzrost wydajności o blisko 2,5 tony na godzinę.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Projekt NCBR kolejnym krokiem w rozwoju firmy

U Jędrusia dokłada wszelkich starań, aby zapewnić swoim klientom produkty najwyższej jakości o doskonałych walorach smakowych. Aby zrealizować swoją misję, przedsiębiorstwo zdecydowało się między innymi na wdrożenie systemu HACCP. Jego kluczowym celem jest wykrycie, a następnie wyeliminowanie wszelkich zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Mogą one wynikać zarówno z jakości zdrowotnej artykułów spożywczych, jak i z każdego z etapów produkcji oraz dystrybucji produktów.

d2wpid2

Działalność przedsiębiorstwa jest zgodna z wszelkimi standardami produkcji i obrotu żywnością na rynku krajowym i międzynarodowym. Aby domowy smak i wysoka jakość wyrobów szły w parze z walorami zdrowotnymi produktów, U Jędrusia zdecydowało o całkowitej eliminacji substancji konserwujących z pierogów. Równolegle z troską o wartości odżywcze produktów zadbano także o wydłużenie przydatności dań gotowych do spożycia. W tym celu powstała innowacyjna linia produkcyjna, którą stworzono z użyciem nowoczesnej technologii. Jej opracowanie było możliwe dzięki dofinansowaniu ze strony projektu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Usunięcie substancji konserwujących i efektywna produkcja, czyli nowa linia technologiczna

Innowacyjna linia produkcyjna to połączenie procesów: przygotowania ciasta i farszu, formowania pierogów, ich obróbki termicznej a następnie szybkiego schłodzenia produktu. Po nich następuje precyzyjne naważanie i pakowanie w atmosferze ochronnej.

Cała produkcja jest wysoce zautomatyzowana, dzięki czemu linia technologiczna cechuje się imponującą wydajnością. Rozwiązania wdrożone przez przedsiębiorstwo U Jędrusia są książkowym przykładem innowacji idącej w parze z tradycją.

– Klienci oczekują produktów wysokiej jakości w rozsądnej cenie. Dlatego firma U Jędrusia obserwuje ciągły wzrost sprzedaży. Daje nam to pewność, że decyzje, które podejmujemy i kierunek, w którym podążamy są strzałem w dziesiątkę. Głównym celem firmy U Jędrusia jest sam konsument: zadowolony z naszych produktów oraz wracający po nasz asortyment – podkreśla Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia.

d2wpid2

U Jędrusia Sp. z o.o. realizuje Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka ścieżka.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera
Artykuł sponsorowany U Jędrusia
d2wpid2
d2wpid2